Filmová výchova

Základy filmové řeči

Filmová řeč je pro člověka dnešní doby natolik samozřejmá, že je potřeba vynaložit značné úsilí, aby bylo možné odhalit mechanismy, které se na její výstavbě podílí. Často už si ani neuvědomujeme, že za vznikem nám tak srozumitelného útvaru stojí třeba i fyzikální objevy (princip setrvání obrazu), principy převzaté z literatury (výstavba dramatu) i trochu absurdní aktivity (ruchařské dílny).

Lekce v okruhu Základy filmové řeči napomáhá nahlédnout do zákulisí některých filmových povolání a především principů, díky kterým nám film jako celek dává smysl, a které mohou měnit jeho výsledný význam a atmosféru.

Součástí je kolekce filmů z mezinárodního projektu Shortcut – malé příběhy, velká témata, u kterých naleznete materiály určené pro filmovou výchovu.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.