Připravili jsme pro vás tři nové krátké AV lekce

17.9.2021 / JSNS

Na začátek školního roku jsme pro vás připravili tři nové AV lekce (nejen) pro ZŠ: animovaný film Malá vypráví o dívce Rong, která je z rodiny vietnamských přistěhovalců žijících v ČR. Španělský film Poklad sleduje devadesátiletého dědečka, který se vydává se svojí rodinou najít na sklonku života ten pravý poklad. Navždy hooligen je inspirován skutečným příběhem agresivního fotbalového fanouška, který je skrytý gay.

Pomocí tří krátkých filmů a doprovodných aktivit tak můžete ve třídě jemně otevřít téma odlišnosti, rasismu a soužití lidí odlišných kultur (Malá), coming outu, extremistických postojů a touhy někam patřit (Navždy hooligen) a také stáří, umírání a důležitosti rodinných vazeb (Poklad). Všechny tři lekce jsou vhodné do třídnických hodin.

Malá
Lekce je určena pro žáky 10+.
Z části autobiografický snímek česko-vietnamské režisérky Diany Cam Van Nguyen vypráví příběh o životě cizinky, která se liší od ostatních,  a která musí, alespoň zpočátku, čelit posměškům a šikaně.

„... Při diskusi vlastně nikoho nenapadlo, že máme ve třídě Viki, která se přistěhovala z Ukrajiny. Až když jsem se zeptala přímo Viki, jaké má vlastně zážitky z příchodu do ČR, uvědomili si žáci, že něčím podobným mohla procházet. Viki mluvila o úzkosti při vstupu do školy, s osamocením...“ 
Andrea Tláskalová, ZŠ Zbiroh 

Poklad
Lekce je určena pro žáky 9+.
Dojemný snímek o velmi starém dědečkovi, jeho vnučce a synovi, kteří se vydávají najít vhodné místo ve stínu borovicového háje, kde by mohli být Luis se svojí manželkou po smrti pohřbeni. 

„... V průběhu reflexe sami žáci začali mluvit o tom, že během filmu vzpomínali, jaké to bylo, když umírali jejich blízcí (prarodiče) a zda je dobré, aby malé děti byly přítomny na pohřbu. Hodinu jsem musel o trochu přetáhnout. Vzhledem k bezpečné atmosféře byla celá hodina velmi příjemná a impuls k zamyšlení pro nás všechny.“
Tomáš Kasper, ZŠ Rychnov nad Kněžnou

Navždy hooligen
Lekce je určena pro žáky 13+.
Animovaný film natočený podle pravdivého příběhu o extremistickém fanouškovi fotbalu, který miluje svůj klub a vše s ním spojené: kámoše, zápasy, drogy, rvačky. Možná je ale ve skutečnosti jen osamělý a nešťastný.

„... Žáky jeho osud ale velmi zajímal. Aktivita je velmi vhodná do výuky. Film žáky zaujal, velmi dobře ukazuje, jak původně veskrze kladná věc – sport, fotbal, fanouškovství – může spadnout do něčeho, co nakazuje, přikazuje, omezuje.“
Dagmar Dušková, Základní škola Jindřichův Hradec II.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.