Do Týdnů mediálního vzdělávání se zapojují i knihovny

23.5.2023 / Mediální vzdělávání

Do Týdnů mediálního vzdělávání se v letošním roce se svými vzdělávacími akcemi zapojily i knihovny. Podívejte se na nabídku seminářů a workshopů pro 2. stupeň základních škol a střední školy Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové, Knihovny Ústeckého kraje a semináře pro vyučující v Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě.

Seminář Zpravodajské hodnoty a kvalitní žurnalistika

Jak vznikají zprávy? A co obnáší poctivá žurnalistika? V rámci semináře pro vyučující vám na půdě Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě přiblížíme práci novinářů a mediálních redakcí v praxi.

Prostřednictvím koncepce 5 klíčových otázek si ukážeme, jak lze analyzovat mediální sdělení, naučíme se pracovat s nástroji materiály JSNS, které žákům a studentům pomohou se lépe orientovat ve světě médií. A vyzkoušíme si také na vlastní kůži vytvořit vlastní mediální sdělení. Součástí semináře bude i debata se zkušeným novinářem. Registrovat se můžete přímo zde na portálu JSNS.CZ.

  • Termín: 7. června

Nenechte se napálit aneb Jak ověřovat mediální sdělení

Devadesátiminutový workshop Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové se zaměří na témata dezinformací, orientaci v médiích a fact-checking. Žáci a studenti se aktivně zúčastní, budou diskutovat o problematice, která se týká všech. Do workshopu se zapojí i hlasováním prostřednictvím interaktivních aplikací. Workshop pořadatel doporučuje pro předměty informatika, občanská výchova a základy společenských věd.

  • Termíny: 8. a 15. června

Jak nenaletět, když jde o zdraví

Druhou nabídkou do Týdnů mediálního vzdělávání od Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové je workshop na téma Jak nenaletět, když jde o zdraví. Jeho cílem je naučit se vyhledávat relevantní informace o zdraví a nemocech v ověřených zdrojích. V rámci workshopu také žáci a studenti probírají dezinformace v této oblasti, lákavé nabídky a nebezpečné výzvy šířené na sociální síti TikTok. Účastníci mají možnost sdílet své zkušenosti, zapojují se i prostřednictvím interaktivních aplikací.

  •  Termíny: 8. a 15. června

Jak se nenapálit v digitálním světě aneb Mediální gramotnost pro náctileté

Knihovna Ústeckého kraje nabízí pro 2. stupeň základních škol seminář zaměřený přímo na rozvoj kompetencí mediální gramotnosti v online světě. Internet je plný vědění, informací, sdělení a dat, ale též dezinformačních webů, trollů, polopravd, fake news, hoaxů, lží i manipulací. Účastníci semináře se seznámí s příklady, budou pátrat po původu těchto jevů a učit se rozeznávat "pravé od nepravého", ale také informace a obrazové soubory ověřovat. Devadesátiminutová lekce je doplněna o dvě filmové ukázky, které přibližují žurnalistickou práci a téma dezinformačních webů. V závěru si účastníci v interaktivním testu zkouší, zda dokáží problematické jevy z tématu poznat.

  • Termíny: 25. května, 1., 5., 8., 12. a 13. června

Máte-li zájem o nabízené programy, prosím, kontaktujte nás na e-mailu tereza.stegmannova@jsns.cz

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.