Spustili jsme přihlašování do Měsíce filmu na školách 2023

28.8.2023 / JSNS / Příběhy bezpráví

Právě jsme spustili registrace do 19. ročníku Měsíce filmu na školách, který proběhne tradičně během listopadu. Těšit se můžete na dva nové filmy, plakátové výstavy, aktualizovanou metodickou příručku k podobám ruské propagandy, novou podobu beden komunismu a streamované besedy. Neváhejte a přidejte se k stovkám škol, které se do akce každoročně zapojují. 

Měsíc filmu na školách 2023 - Chceme dýchat 

Měsíc filmu na školách se koná od roku 2005 každý listopad na stovkách základních a středních škol po celé České republice. Zapojené školy pořádají projekce filmů s tématem československých dějin a zvou hosty (pamětníky, filmaře, protagonisty filmů, historiky) na pofilmové debaty. 

Letošní téma je inspirováno zcela novým filmem 1989: Chceme dýchat, který se zaměřuje na tzv. závadovou mládež. Ta chce žít svobodně, v souladu se svými ideály. Do jejího života však soustavně zasahuje represivní komunistický režim. K příležitosti 55letého výročí okupace Československa jsme do nabídky zařadili i bonusy reflektující události roku 1968, kdy tehdejší invaze vojsk Varšavské smlouvy definitivně ukončila Pražské jaro a lidé po další desetiletí mohli jen doufat, že se dočkají změny a budou moci opět znovu svobodně dýchat. 

Seznamte se s letošní nabídkou