Registrujte se na konferenci "Jak na dezinformace?"

11.10.2023 / Mediální vzdělávání / Vzdělávání vyučujících

Co jsou dezinformace a proč se jimi zabývat již od školního věku? Uvědomují si žáci a studenti informační a algoritmické nástrahy sociálních sítí, jejich hlavního zdroje informací? Na konferenci "Jak na dezinformace?" si ukážeme, jak vybavit mladé lidi, aby se v záplavě informací dovedli lépe zorientovat, nenalétli zavádějícím sdělením či nepravdám a do budoucna se nestali terčem manipulací. Konferenci pořádáme v úterý 5. prosince v prostorách Centra současného umění DOX v Praze.

Těšit se můžete na panelové diskuze se zajímavými hosty a workshopy, skrze které vám přiblížíme problematiku dezinformací i možné způsoby, jak téma prakticky uchopit ve výuce.

Registrovat na konferenci

Během dopoledního programu se můžete těšit na dvě panelové diskuze. V té první budou odborníci a praktici diskutovat o tom, jaké jsou typy nepravdivých zpráv, proč je důležité o tomto tématu mluvit se studenty různého věku a co vše do výuky zahrnout. V druhé panelové diskuzi se zaměří na dezinformace a s tím spojené nástrahy na sociálních sítí. Během konference zároveň představíme závěry našeho aktuálního výzkumustavu mediálního vzdělávání na základních a středních školách.

Novinkou letošního ročníku bude přítomnost odborníků a hostů nejen v panelových diskuzích, ale také přímo na odpoledních workshopech. Vybrat si můžete z nabídky čtyř témat:

  • Dezinformace v aktuálním dění: Informační válka a ruská propaganda
  • Dezinformace na sociálních sítí více do hloubky: TikTok, AI a co ještě nezaznělo
  • Interaktivní hra Dezinfombies
  • Dopady dezinformací na mezilidské vztahy a jak se k tomu postavit

Vstup na konferenci i občerstvení po celý den je zdarma, z kapacitních důvodů je však potřeba se včas registrovat. Přihlášku můžete vyplnit na webové stránce konference, kde najdete také kompletní program a další praktické informace.