Jaký byl Měsíc filmu na školách 2023?

4.12.2023 / JSNS / Příběhy bezpráví

19. ročník Měsíce filmu na školách je úspěšně za námi. V letošním roce se zapojilo 508 vyučujících z celé republiky a filmy z nabídky tak zhlédlo více než 34 tisíc žáků a studentů. Proběhla také online beseda a další desítky besed přímo u vás na školách. Pojďte se s námi ohlédnout za uplynulým měsícem a podívat se, co vše se událo a jak jste si to spolu s vašimi žáky užili. 

Letošní filmy

Ústředním snímkem tohoto ročníku byl nový film Karla Strachoty 1989: Chceme dýchat. Promítat se ho rozhodly stovky vyučujících a dostala se k nám spousta pozitivních ohlasů:


"Film 1989: Chceme dýchat přinesl do výuky historické informace o událostech spojených s rokem 1989, kdy mladí lidé stáli v první linii boje za svobodu a demokracii. Získání pohledu na jejich odvahu, vzdělání a aktivitu v období komunistického režimu mělo pro žáky významné vzdělávací a emocionální dopady. Tímto způsobem se podařilo propojit historické události s aktuálními tématy a motivovat žáky k hlubšímu porozumění a reflexi," napsala nám jedna z vyučujících. 

U příležitosti 55. výročí od invaze vojsk varšavské smlouvy jsme do nabídky zařadili také snímek Invaze 1968. Ruský pohled. Z došlých evaluací vyplývá, že žáci a studenti si díky dokumentu uvědomili důležitost svobody a demokracie, jak může fungovat propaganda a pozorovaly bolestivou analogii s dnešní situací na Ukrajině.  

Online debaty

V letošním roce jsme pro ty z vás, kteří se chtěli více věnovat tématu invaze, zpřístupnili záznam z debaty U nás pomáhali taky. Uskutečnili jsme ale také streamovanou debatu k filmu 1989: Chceme dýchat, kterou moderovala Karolína Koubová z Českého rozhlasu a zúčastnil se jí historik Michal Louč, pamětník teplických událostí Miroslav Wanek a režisér filmu Karel Strachota. Záznam obou debat si můžete v budoucnu kdykoliv pustit.

Výstava

Na mnoha školách visela v listopadu naše výstava Závadová mládež představující příběhy mladých lidí, kteří se vymykali vzhledem i myšlením od "ideálního občana ČSSR". 

"Plakátová výstava se stala výborným vizuálním prvkem, který pomohl žákům lépe si představit atmosféru událostí roku 1989. Diskuze probíhající kolem jednotlivých plakátů nám umožnila prohloubit pochopení doby a názory na události, které změnily dějiny," ocenila jedna z vyučujících. 

Bedny komunismu

Letos jsme vám představili aktualizovanou podobu beden komunismu a zájem z vaší strany předčil naše očekávání. V průběhu listopadu jsme proto navyšovali počet beden, aby se co nejdříve dostaly ke všem zájemcům. 

Fotogalerie

Prohlédněte si, jak to v průběhu Měsíce filmu na školách vypadalo na stovkách škol po celé ČR a možná i na té vaší. 

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.