Dnes si připomínáme památku obětí komunismu

27.6.2013 / Příběhy bezpráví

Sedmadvacátého června je v kalendáři zapsáno jako Den památky obětí komunismu. Při této příležitosti pořádáme kampaň Proti ztrátě paměti, která připomíná, jak se komunistická ideologie projevovala v praxi, a upozorňuje na stále smířlivější pohled na naši minulost. Do akcí, které v rámci kampaně pořádáme, se můžete zapojit i vy.

Na místě tradičních farmářských trhů na Tylově náměstí v Praze se dnes koná Tržiště paměti. Od 13:30 do 18:00 si můžete přijít popovídat s pamětníky komunistických persekucí, například s Václavem Malým, Augustinem Bubníkem, Jiřím Stránským, Petrem Placákem a dalšími. Na místě budou rovněž zástupci Konfederace politických vězňů, občanské sdružení potomků politických vězňů Dcery 50. let a Moravskoslezský svaz PTP. K akci se připojí i známé osobnosti. Svou účast mezi jinými potvrdili například Bára Hrzánová, Jaroslav Hutka, Jan Potměšil, Jan Přeučil, Jan Hřebejk nebo Helena Třeštíková.

V rámci kampaně se uskuteční také řada akcí – happeningů, projekcí a diskusí – po celé České republice. Podívejte se na aktuální přehled programové nabídky v jednotlivých městech.

Do 30. června můžete online streamovat film Ztráta paměti – Žalář je čest, ne ponížení…, který je věnován všem politickým vězňům komunistického Československa a připomíná i proces s Miladou Horákovou.

Na webových stránkách kampaně www.protiztratepameti.cz se stále můžete připojit k memorandu, ať už podpisem, nebo osobním prohlášením.

Pokud komunikujete přes sociální sítě, najdete nás také na Facebooku.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.