Jubilejní Příběhy bezpráví s písněmi Marty Kubišové

29.10.2014 / Příběhy bezpráví

Slavnostně jsme zahájili 10. ročník Příběhů bezpráví. Šimon Pánek, Marta Kubišová a Tomki Němec předali Ceny Příběhů bezpáví letošním laureátům, uvedli jsme nový film a celá Lucerna připila na zdraví projektu.

 

"Mám ve vás důvěru, že se budete politicky angažovat a povedete náš stát správným směrem. Na této cestě vám přeji čerstvý vítr do plachet," pronesla jedna z laureátek Ceny Příběhů bezpráví paní Karla Charvátová (roz. Grollová) směrem k mladým lidem. Dalšími letošními laureáty jsou Jarmila Stibicová a Josef Čoček (ze zdravotních důvodů se nemohl akce zúčastnit, cenu za něj přebíral dlouholetý přítel a další z řady pamětníků pravidelně besedujícící na školách Leo Žídek).

Marta Kubišová během slavnostního večera zazpívala píseň Vyznání a pak se zájmem sledovala, jak její slavnou Modlitbu pro Martu pojala dvojice mladých hudebníků v dubstepové verzi.

Představili jsme výstavu fotografií, která vznikla jako vyústění týmových projektů Příběhy bezpráví – z místa, kde žijeme. Zachycuje portréty pamětníků od fotografa Vojtěcha Vlka spojené s medailonky popisující jejich životní osud. Přístupná je zdarma ode dneška až do 29.11. 2014 v Langhans – Centru Člověka v tísni.

V závěru večera jsme pokřtili zbrusu nový film ředitele Jednoho světa na školách Karla Strachoty 1989: Z deníku Ivany A., který pohledem osmnáctileté studenty reflektuje poslední rok komunistického Československa.

Jedinečnou atmosféru slavnostního zahájení jubilejních Příběhů bezpráví – měsíce filmu na školách si můžete přiblížit ve fotogalerii.