Nový film o roce 1989 přístupný pro veřejnost online

1.12.2014 / Příběhy bezpráví

Podívejte se na nový dokumentární snímek Karla Strachoty 1989: Z deníku Ivany A., který popisuje poslední rok komunistického Československa pohledem středoškolačky. Film sklidil mimořádný úspěch u studentů, na veřejných projekcích i v zahraničí. Teď se na něj můžete podívat i vy na jsns.cz.

Snímek se mi líbí z několika důvodů. Poměry v komunistickém Československu jsou popsány z pohledu dospívajícího člověka. Vypravěčka je “obyčejná” holka se zdravým rozumem a citem. Nic víc není k odhalování absurdit a lží tehdejší moci třeba. Vyprávění popisuje poslední rok (doufejme) vlády komunistů v této zemi a obsahuje to, co je potřeba vědět k tomu, aby si člověk, který je nezažil, nepřál jejich návrat. Způsob vyprávění je věrohodný, poutavý, má humor i přesnost detailu,“ hodnotí film režisér Petr Nikolaev.

Film je syntézou svědectví skutečných deníkových záznamů a archivních materiálů tehdejších veřejných médií i soukromých pramenů. Originální filmová výpověď o době před 25 lety s výraznou hudební a výtvarnou složkou je určena zejména mladé generaci.

Film 1989: Z deníku Ivany A. je ode dneška po celý prosinec volně přístupný na našem webu jsns.cz.