Vyprávějte si s dětmi v hodinách rodinné příběhy

15.12.2014 / Příběh mojí rodiny

Jeden svět na školách hledá základní školy, které by se zapojily do projektu zaměřeného na zlepšování vztahů mezi žákem, učitelem a (pra)rodiči. Projekt volně navazuje na velmi úspěšný Příběhy mojí rodiny, během kterého žáci pátrali ve své rodině, odkud vlastně jsou a jaké byly osudy jejich nejbližších.

Byla jsem osobně velice překvapena zájmem ze strany rodičů, některé jsme viděla poprvé. Děti projektem a zejména přípravou projektového odpoledne skutečně žily a strašlivě se těšily. A můj cíl by také splněn: poznala jsem jednotlivé rodiny, rodiče navíc přišli do školy dobrovolně a s úsměvem mimo třídní schůzky,“ hodnotí projekt  učitelka Lada Cejpová.

Nový projekt začne v lednu 2015 a vyvrcholí projektovým dnem v říjnu 2015. Pro učitele občanské nauky připravíme audiovizuální výukovou sadu s aktivitami pro žáky, do nichž se budou moci zapojit i rodiče. S audiovizuální vzdělávací sadou seznámíme učitele na jednodenním semináři. Na konci projektu si pak žáci sami připraví projektový den, na který pozvou rodiče do školy a kde jim představí výsledky své dosavadní práce.

Pokud se rozhodujete, jestli se do projektu přihlásit, pak se nechte inspirovat videosestřihem z projektových dní v AV lekci Příběh mojí rodiny - orální historie pro mladí žáky v sekci "Další vzdělávání pedagogů", jimiž projekt vrcholil během června tohoto roku. Součástí lekce je příručka s praktickými návody, jak uvést téma rodinné historie do výuky, jak zapojit rodiče a prarodiče a jak projekt dotáhnout úspěšně do konce jako součást naplnění RVP.

DO PROJEKTU HLEDÁME: Učitele občanské výchovy nižších ročníků druhého stupně základních škol (6–7. třída)
DO PROJEKTU JE MOŽNÉ SE HLÁSIT DO: 20. 1. 2015

V případě zájmu či případných doplňujících otázek se neváhejte obrátit na koordinátorku projektu Barboru Vodičkovou barbora.vodickova@jsns.cz, 226 200 438.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.