Připomeňte hrdinství československých letců

5.5.2015 / Příběhy bezpráví

Promítejte dokument Nebe nad Evropou a seznamte se s letci, kteří bojovali v druhé světové válce, diskutujte o proměnách a dopadu propagandy, srovnávejte různé interpretace konkrétních osobností a bavte se o tom, kdo je hrdina a co je hrdinství.

U příležitosti oslav konce druhé světové války vám doporučujeme film o československých válečných letcích Nebe nad Evropou a k němu připravené aktivity – jednu zaměřenou na osoby samotných letců a druhou na propagandu.

Udělal jsem obrovskou chybu, že jsem se vrátil do země, za kterou jsem byl ochoten položit život. Dva roky po komunistickém převratu jsem byl ve dvě hodiny v noci zatčený. Proběhla přísná prohlídka, všechno nám vzali. Všechna moje vyznamenání dali do takovýho kornoutku a vzali to s sebou. A mě taky vzali s sebou," říká ve filmu letec Jan Wiener.

Dokument režisérky Heleny Třeštíkové zachycuje neuvěřitelné osudy letců Františka Peřiny, Jana Wienera a Františka Fajtla. Všichni tři během války bojovali ve službách britského královského letectva nad Evropou a po skončení bojů se rozhodli vrátit zpět do vlasti. V Československu ale zanedlouho po komunistickém převratu začali být místo národními hrdiny nazýváni vlastizrádci, byli souzeni ve vykonstruovaných politických procesech a strávili několik let ve vězení.

Podívejte se se svými žáky i na další filmy tematicky spjaté s druhou světovou válkou.