Přinášíme vám novou sadu k mediálnímu vzdělávání

10.11.2015 / Mediální vzdělávání

Sada s pěti novými lekcemi se zaměřuje na téma současné ruské propagandy, která míří i do České republiky. Jednotlivé lekce hledají odpovědi na otázky, co je jejím cílem, jaké používá nástroje a jak ji odhalit.

Nové lekce najdete pod tématickým okruhem Současná ruská propaganda. Najdete v nich řadu výukových aktivit a informačních materiálů, které vám pomohou se ve spletitém tématu zorientovat. Kromě otázek a odpovědí také rejstřík pojmů, tipy, jak nenaletět na internetu, nebo propagandistické "lahůdky". 

Aktivity jsou navrženy tak, by vedly studenty k tomu, aby přistupovali k informacím kriticky, poznali nástroje, kterými média zpracovávají informace, dokázali rozpoznat neseriózní zdroje.

V souvislosti se zveřejněním sady se v médiích a na sociálních sítích objevila řada zavádějících informací. Přečtěte si tiskovou zprávu, která informace uvádí na pravou míru.

Letošní okruh mediálního vzdělávání jsme se rozhodli zaměřit na současnou ruskou propagandu proto, že jde o téma mimořádně aktuální. V Česku totiž působí řada webů a jiných médií, které ruskou propagandu šíří.

Posilování mediální gramotnosti mladých lidí se věnujeme řadu let. Kvůli masivní ruské propagandě, které jsme vystaveni i my v České republice, jsme se rozhodli naše stávající tematické okruhy mediálního vzdělávání rozšířit právě o současnou propagandu řízenou z Kremlu,“ vysvětluje Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách.

Právě on stojí za koncepcí celé sady. Na její příprav se podíleli dále Ludmila Součková z Jednoho světa na školách a renomovaní novináři a odborníci – Ondřej Soukup, Josef Pazderka, Ondřej Kundra, Jan Urban nebo Jaroslav Valůch.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.