Objednejte si novou vzpomínkovou knihu o okupaci

18.11.2015 / Příběhy bezpráví

Právě jsme vydali novou knihu Moskva posílá tanky. Najdete v ní vzpomínky na okupaci v roce 1968 od třiadvaceti lidí, osobností známých i méně známých, doplněné bohatým fotografickým doprovodem.

Sovětská okupace Československa, která začala v noci z 20. na 21. srpna 1968 (a trvala pak víc než dvě desetiletí), poznamenala život několika generací. Vpád a pobyt „spřátelených“ vojsk měl tragické následky: Kvůli imperiálním zájmům SSSR u nás umírali lidé, o sovětskou armádu se opíral normalizační režim, který až do roku 1989 devastoval zemi, komplikoval a ničil občanům životy, vedl k masivní emigraci.

Současné Rusko na svou sovětskou historii v mnohém navazuje a hlásí se k ní. Stejně jako u nás v roce 1968 došlo nedávno i na Ukrajině k hrubému porušení mezinárodního práva, ruská intervence na cizím území vedla k vleklému ozbrojenému konfliktu a k velké humanitární krizi. Publikaci, připomínající naši vlastní historickou zkušenost, proto doplňují čtyři texty poukazující na paralely ruské vojenské agrese na Ukrajině a okupace ČSSR.

Registrovaní učitelé na našem portálu si mohou knihu objednat zdarma v záložce Materiály k objednání.

Pro veřejnost je kniha k objednání v knihkupectví Kosmas.

 

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.