Podívejte se na inspirativní snímek o inkluzi

11.1.2016 / Vzdělávání vyučujících

Od nového školního roku se má podle novely zákona posílit začleňování znevýhodněných dětí do běžných škol. Přinášíme proto tip na zajímavý snímek Všichni spolu o tom, že inkluze může fungovat.

VŠICHNI SPOLU

„Myslím, že o tom nemusíme dlouho diskutovat. Daniela dostane varování a tím to skončí.“ Nudně znějící schůze je ve skutečnosti fascinující setkání osmiletých dětí, které každý týden samy vedou porady, aby probíraly situaci ve třídě a samy nacházely dohodu při řešení problémů. Děje se tak na základní škole v Berg Fidelu, čtvrti německého Münsteru, kde se spolu čtyři roky vzdělávají děti bez rozdílu věku, národnosti nebo handicapu.

Výjimečně nadaný David, který chce být astronomem, se tu učí společně s bratrem Jacobem, který má Downův syndrom. Lukas, jenž si plánuje kariéru automobilového závodníka, má problémy se sluchem a motorikou a budoucí topmodelka Anita trpí poruchou učení. Portrét několika dětí, které v této škole získávají znalosti i sociální dovednosti, ukazuje, co to znamená moderní vzdělávání a co se stane, když i znevýhodněné dítě dostane šanci.