Využijte novou lekci Ztráta důstojnosti

3.2.2016 / Příběhy bezpráví

Připravili jsme pro vás novou audiovizuální lekci s dalším snímkem z cyklu Ztracená duše národa, který pojednává o perzekuci důstojnického sboru Československé armády.

Po komunistickém převratu v letech 1949 a 1950 byla zlikvidována polovina důstojnického sboru Československé armády – několik desítek vojáků bylo popraven a tisíce jich bylo vězněno. Jejich osudy ukazuje dokument Olgy Sommerové na příbězích plukovníka Luboše Hrušky a generálmajora Miroslava Káchy.

K filmu jsme pro vás jako vždy připravili i otázky a odpovědi k tématu, doprovodné materiály a samozřejmě aktivity do hodin. V aktivitě Tak přísaháme se žáci zamýšlí nad významem přísahy a analyzují proměny vojenské přísahy ve vztahu k různým politickým situacím v Československu ve 20. století. Aktivitou Byl jsem mukl jsou motivováni k zájmu o regionální dějiny. Naopak v aktivitě Člověk, který miluje svobodu, ctí svobodu druhých pátrají po tom, kde jsou v dnešní době lidská práva ve světě porušována a zároveň se seznamují se Všeobecnou deklarací lidských práv. A v Křížové cestě žáci zobrazují příběh důstojníků prostřednictvím živých soch, ve kterých následně pojmenovávají jednotlivé prvky.

Lekci Ztracená duše národa - Ztráta důstojnosti najdete zde.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.