TIP: Uspořádejte ve škole projekci pro rodiče

18.2.2016 / Příběh mojí rodiny

Rodiče žáků na ZŠ ve Zbiroze dorazili na tak trochu jinou třídní schůzku. Zhlédli film z nabídky Jednoho světa na školách, vyzkoušeli si aktivitu, kterou dělají i děti ve výuce a debatovali o drogové problematice. Přišlo padesát rodičů, kteří si společné posezení pochvalovali. Inspirujte se a zkuste pozvat rodiče na film i na vaší škole!

Nápad ukázat rodičům, jak se pracuje s filmem ve výuce, dostala paní učitelka Andrea Tláskalová už loni. Zapojila se se svými žáky do projektu Příběhy mojí rodiny, který se snažil více vtáhnout rodinu do života školy. Na třídní schůzce pustila film Asociální síť o kyberšikaně a vyzkoušela s nimi i jednu z aktivit k filmu.

"Rodiče film hodně vtáhl. Potom mi psali, že byli překvapení, že i o takhle smutném tématu se dá učit. Že možná by tohle téma v rodině ani neotevřeli, kdybychom s tím nezačali ve škole,"  popisuje Andrea Tláskalová reakce.

Protože se rodičům projekce líbila, vyžádali si další. V únoru proto Andrea Tláskalová zorganizovala Kavárnu pro rodiče. "Začínali jsme v pět hodin sfouknutím svíčky na slavnostním dortu. Poté jsem vysvětlila rodičům metodu I.N.S.E.R.T. a pustili jsme si film Děti ze stanice Leningradská.  O drogové problematice jsme pak diskutovali s preventistkou školy a mluvčí policie, která je zároveň maminkou jedné z žákyň," nastiňuje paní Tláskalová průběh večera.

Ze zpětné vazby od rodičů se zdá, že se jim společný večer velmi líbil. "Kavárna se mi zdá se mi jako úžasný projekt neformálního užšího spojení mezi rodiči a školou," napsala jedna z maminek  a v podobném duchu se nesla i další hodnocení.

Další kolo Kavárny pro rodiče se plánuje na duben. Měla být také zaměřena na drogovou prevenci. Rodiče zhlédnou úryvek filmu Katka od Heleny Třeštíkové a s odborníky pak budou mluvit o tom, jak poznat, že dítě bere drogy a jaké jsou možnosti prevence.

Pokud byste i vy chtěli uspořádat projekci pro rodiče a hledali inspiraci, můžete se na nás obrátit.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.