Pražské projekce Jednoho světa navštívilo přes 13 tisíc diváků

4.4.2024 / Festival Jeden svět - projekce pro školy

Pražské školní projekce 26. ročníku festivalu Jeden svět jsou úšpěšně za námi. V letošním roce je navštívilo 13 750 žáků. V regionech poběží až do 21. dubna a kromě hlavního města proběhnou ještě v 47 městech po celé republice. Známe už také vítězné snímky. Zjistěte, jak hlasovala dětská a studentká porota a nezapomeňte se zapojit do výtvarné soutěže.  

I v letošním roce byla filmová nabídka rozdělena do tří kategorií podle věku. Školy měly navíc také možnost zhlédnout filmy ve virtuální realitě. Každou projekcí provázel zkušený moderátor či moderátorka a po filmech následovala debata, které se u studentských filmů účastnil i host, kterým byl buď odborník na dané téma, nebo tvůrce snímku. 

Ohlasy

Jsme rádi, že ze zpětných vazeb vyplývá, že si projekce užili jak žáci, tak vyučující.

"Děti mají možnost nahlédnout do života jiných dětí v jiných zemích, srovnání životních podmínek, že je trápí třeba podobné problémy, nebo těší podobné radosti apod. Je důležitý i komentář k filmům hned na místě," vypsala v evaluacích jedna z vyučujících přínosy školních projekcí pro děti. 

"Chodíme řadu let.  Lidská práva jsou v dnešní době natolik ohrožována, že je důležité informovat a šířit příběhy z oblastí, kde se to děje." - vyučující po zhlédnutí Bloku filmů o Afghánistánu. 

"Snímek mě velmi zasáhl. Uvědomil jsem si, že jsem vlastně velmi šťastný a spokojený a chtěl bych dělat více pro naši společnost a lidi v mém okolí." - student po zhlédnutí snímku Nevyhasneme

"Dle mě se jedná o jeden z nejdojemnějších snímků který jsem v poslední době viděl. Moc děkuji všem co se podíleli na jeho realizaci." - student po zhlédnutí snímku Kdo, když ne my?

Vítězné snímky

Studentská porota zvolila z pětice snímků film Rahčan - Ella se bouří, a to proto že se dle nich nejvíce dotýká témat, které rezonují generací mladých lidí. Poslechněte si jejich celé zdůvodnění na videu níže (pokud se Vám nezobrazuje, potvrďte cookies). 

V letošním roce také poprvé zasedala Dětská porota, která za vítězný snímek vybrala anymovaný film Dívka s mosaznými kroužky, protože pomáhá dětěm přijmout samy sebe. 

Výtvarná soutěž

I v letošním roce pořádáme výtvarnou soutěž, do které se mohou zapojit děti do věku 14 let, a to tak, že nakreslí obrázek k jakémukoliv filmu z kategorie Jeden svět dětem a zašlou nám ho do 28. června.

Více info k soutěži

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.