Nová audiovizuální lekce, která s tématem holocaustu citlivě seznámí i mladší žáky

22.10.2020 / Příběhy bezpráví

Nejnovější audiovizuální lekcí z moderní historie na portálu JSNS.CZ, která vznikla za podpory Nadačního fondu obětem holocaustu, je Pradědečkovo číslo o poutavém vyprávění 90letého Jacka svému vnukovi Elliottovi o období nacistické okupace, židovském ghettu, pracovních a vyhlazovacích táborech.

„Historii musíme znát, abychom ji pochopili a aby se v budoucnu už neopakovala,“ líčí desetiletý Elliott. Cítí, že pamětníků holokaustu každým dnem ubývá a že je potřeba naslouchat jejich velkým příběhům, aby neodešly s nimi. Má rád vyprávění svého pradědečka o šťastném životě, který vedl před druhou světovou válkou v polském Sosnowiecu, ještě víc se však vyptává na období nacistické okupace. Z poslední zastávky strastiplné pouti, koncentračního tábora v Osvětimi, si odnesl doživotní památku v podobě čísla vytetovaného na předloktí. „Přežil toho tolik, je to hrdina mojí rodiny,“ říká pohnutě Elliott. Cítí, že pamětníků holokaustu každým dnem ubývá a že je potřeba naslouchat jejich velkým příběhům, aby neodešly s nimi. Působivý snímek oceňované režisérky Amy Schatzové doplňují historické archivy a skvělé animace.
 

Působivý snímek oceňované režisérky Amy Schatzové doprovází historické archivy a skvělé animace. Film jsme navíc doplnili o barevné titulky pro neslyšící. Audiovizuální lekce Pradědečkovo číslo je vhodná i do výuky o 2. světové válce a holocaustu pro mladší žáky.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.