Nestihli jste první vlnu Dezinformační dezinfekce? Pro všechny další zájemce je tady dotisk!

9.12.2020 / Mediální vzdělávání

Hledáte návod či inspiraci, jak téma (nejen koronavirových) dezinformací uchopit a začlenit do hodin? Jak dezinformace odhalit, jak se zorientovat v mechanismech dezinformačních webů, jak rozeznat spolehlivé zdroje od nespolehlivých? Odpovědi na tyto otázky nabízí naše nová publikace Dezinformační dezinfekce, která se zatím mezi vyučujícími setkala s úspěchem, a proto jsme se rozhodli udělat její dotisk.

 

„Pro publikaci jsme zvolili název Dezinformační dezinfekce. S určitou nadsázkou jsme chtěli poukázat na to, že dezinformacím se můžeme bránit. Nejefektivnější obranou je přitom posilování schopnosti kriticky analyzovat a posuzovat jednotlivá mediální sdělení, rozlišovat mezi těmi, která jsou založená na faktech, od těch manipulativních a lživých. Nejlepší dezinfekcí je tedy mediální vzdělávání,“ vysvětluje spoluautor příručky a ředitel JSNS Karel Strachota.

Co v publikaci naleznete?

  • analýzy podle metodické koncepce 5 klíčových otázek
  • aktivitu s hracími kartami přibližující motivace pro tvorbu a šíření dezinformací

 

  • praktické tipy na ověřování informací
  • koronavirové dezinformační lahůdky

 

Objednejte si zdarma tištěnou publikaci nebo si ji stáhněte ve formátu PDF.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.