Jak reagovat na dezinformace a konspirace ve třídě? Přečtěte si našich 10 tipů

3.5.2021 / Mediální vzdělávání

Konspirační teorie a záměrně šířené mylné informace (dezinformace) se staly nedílnou součástí informačního prostoru. S příchodem koronaviru se touha po pravdě ale ještě prohloubila. Stalo nebo stává se Vám, že žáci během výuky nečekaně vysloví dezinformaci, zavádějící informaci či konspiraci, které věří a kterou chtějí šířit dále? Nejste si jistí, jak se v této situaci zachovat, jestli vůbec a jak reagovat? Ideálně aby nedošlo k narušení vašeho vzájemného vztahu? Přečtěte si naše tipy, jak reagovat ve chvíli, kdy dezinformace šíří někdo známý či blízký, konkrétně když s nimi do třídy (nebo do online výuky) přijdou Vaši žáci.

 

Dezinformace jsou úmyslné účelové lži a není to nějaký fenomén současnosti. Lhaní, záměrné vymýšlení nepravdivých zpráv a manipulace s fakty provázejí lidstvo po staletí. Co se ale výrazně proměnilo, je forma a rychlost, jakou se dezinformace šíří. Sociální sítě představují pro dezinformace ideální živnou půdu," říká Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu JSNS. A právě sociální sítě jsou platformy, kde žáci a studenti tráví velkou část dne a může se tak stát, že jim nějaká nepravdivá informace uvízne v paměti, popřípadě ji i uvěří.  

Ve spolupráci s expertem na dezinformace Jaroslavem Valůchem a s několika vyučujícími jsme pro Vás připravili sadu doporučení, konkrétních tipů, postupů a zkušeností z terénu, které se během reakcí na nepravdivé či zavádějící informace osvědčily. Například opakovaně pokládejte otázky, ujišťujte se, zdali jste dobře rozuměli. Hledání odpovědí na vámi kladené otázky umožňuje důkladnější zamyšlení se nad vlastními motivy a pocity, a účinně pomáhá odhalit logické nedostatky konspiračních teorií.

 

Co v souhrnném materiálu naleznete?

  • 10 tipů, jak reagovat na dezinformace a konspirace ve třídě
  • ukázky reakcí a otázek, které můžete v rozhovoru o dezinformacích využít
  • zkušenosti a doporučení vyučujících, jak reagují na dezinformace ve třídě oni
  • několik tipů do výuky, jak posilovat mediální gramotnost žáků a jejich odolnost vůči dezinformacím

 

Materiál Dezinformace a konspirace ve třídě: 10 tipů, jak reagovat nabízíme jak v PDF ke stažení, tak si můžete zdarma objednat jeho tištěnou verzi. 

Stáhnout PDF  Zdarma objednat tištěnou verzi

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.