Podívejte se na filmy z ročníku 2020

23.4.2021 / Festival Jeden svět - projekce pro školy

Pokud se nemůžete dočkat letošní festivalové nabídky, která bude dostupná na webovém portálu JSNS od 10. května, zkraťte si čekání se svými žáky a studenty, dokumentárními filmy z festivalu Jeden svět 2020.

V minulém roce jsme museli festival Jeden svět kvůli koronavirové pandemii přerušit hned po jeho začátku. Mnohým z vás, kteří jste byli přihlášeni na školní projekce, se nedostala možnost přijít se svými žáky do kina na festivalové snímky. Proto pro vás máme dobrou zprávu. Většinu filmů z nabídky roku 2020 můžete zhlédnout prostřednictvím audiovizuálních lekcí u nás portálu JSNS.CZ. Filmy spolu s výukovými materiály můžete využít se svými žáky letos a to, jak v prezenční, tak i v distanční výuce. 

Můžete si vybrat z mnoha tématických okruhů: mediální nebo globální rozvojové vzdělávání, lidská práva, sociální problematika či životní prostředí. Pro mladší žáky a žákyně, ve věku 8 - 12 let nabízíme například snímek Příběh šikany, který se zabývá, velmi aktuálním a palčivým tématem. Třináctiletá dívka zažívá ve škole posměšky i fyzické násilí od svých spolužáků. Necítí se v bezpečí ani doma, kde jí vrstevníci šikanují skrze mobilní telefony a sociální sítě. O těžkých zážitcích nerada mluví, ale podporu nachází na internetu, kde sdílí svoje příběhy se šikanou ostatní teenageři. Pomohou jí z její nelehké situace?

Příběh šikany

téma: rizika kyberprostoru, šikana

Lekce

Můj dopis těžařům

téma: změna klimatu, chudoba, aktivní občanství

Lekce

Děti z mizejícího ostrova

téma: globální změna klimatu, krajina

Lekce

Pro starší studenty a studentky, ve věku od 15 let, jsme připravili například dokumentární film, který mimo jiné získal i cenu Studentské poroty festivalu Jeden svět 2020 Mai Khoi and The Dissidents. Dokumentární snímek o zpěvačce, které se přezdívalo vietnamská Lady Gaga. Kvůli svému současnému protirežimnímu postoji je ale donucena svoji rodnou zemi opustit.

Čínský umělec v exilu

téma: nedemokratický režim, propaganda

Lekce

Mai Khoi & The Dissidents

téma: nedemokratický režim, aktivní občanství

Lekce

Lepší profil

téma: sociální sítě a internet

Lekce