Mladí lidé stále mění věci k lepšímu

26.5.2021 / Kdo jiný?

Podle našich výzkumů pouze 28 % mladých lidí věří, že mohou ve společnosti něco změnit, a jsou ochotni to dělat. Mnoho žáků má dobré nápady,potřebují jen trochu postrčit, ukázat „jak na to“ a podpořit, když se objeví překážky. A právě to je smyslem projektu Kdo jiný?, v rámci kterého téměř deset let spolupracujeme se základními a středními školami z celé České republiky. Náš projektový cyklus si sice ve školním roce 2020/2021 dal menší pauzu, ale na spřátelených školách vznikaly studentské projekty i navzdory pandemii. 

V únoru a březnu jsme v rámci projektu JSNŠ v Praze - Využitím dokumentárního filmu a týmových projektů ke změně klimatu školy a třídy a k posílení občanských asociálních kompetencí žáků i vyučujících zavítali do 1.A a 2.B Karlínské obchodní akademie a VOŠE

Během online setkání s Helenou Škrdlíkovou z Czech Zero Waste se studenti obou tříd dozvěděli víc o aktivním občanství i o tom, jak mohou snížit množství odpadu ve svém životě. Dále měli možnost prezentovat své projektové záměry a dostat na ně zpětnou vazbu. 

Studenti a studentky z 1.A se pod vedením učitelského tandemu Jany Poddané a Mikuláše Horského ve svých projektech věnovali tématu odpadů z různých úhlů pohledu. Od zhodnocení vlastní produkce odpadů, přes recyklaci, plasty ve vodě až po upcyklaci oblečení. Vedle samotného prozkoumání tématu se nebáli ani „zašpinit si ruce” a vyrazili uklidit odpadky ve svém okolí. 

Téma odpadů rezonovalo i spolužáků z 2.B, ale studenti a studentky se zaměřili i na jiné oblasti. Veronika a Sabrina se například rozhodly více prozkoumat téma dobrovolnictví a vytvořily krátké informační video.

Učit studenty a studentky na projektech mě opravdu baví! Nejenom, že vidím rozvoj kompetencí a dovedností vhodných pro 21. století, ale také mohu rozvíjet jejich tvořivost a rozpoznávat talenty. Tento styl práce je pro studenty přínosný, protože vytvářejí něco hmatatelného, za co mají odpovědnost a co jim dává smysl,” říká o zkušenostech s projektovou výukou pedagožka Jana Poddaná. 

Nadšení mladých lidí měnit věci k lepšímu, zdá se, jen tak něco nezastaví! My se už teď těšíme, až s novým školním rokem spustíme další běh projektového cyklu Kdo jiný?, v rámci kterého podpoříme školní týmy ve vytváření vlastních projektů.  

Chcete dát vědět, až spustíme přihlašování? Napište nám na eva.mackova@jsns.cz