Běloruská aktivistka převzala Cenu Příběhů bezpráví

25.11.2021 / Příběhy bezpráví

V polovině listopadu jsme předali Cenu Příběhů bezpráví, letos poprvé do zahraničí. Konkrétně třem mladým běloruským aktivistům, Kseniyi Syramalot, Mikitovi Jemialjanaw a Palině Sharenda-Panasiuk, kteří jsou nyní neoprávněně uvězněni Lukašenkovým režimem. Za Kseniyi přijela převzít Cenu její kolegyně z Běloruské studentské asociace a kamarádka Darya Rubleuskaya, se kterou jsme uspořádali také online debatu na téma aktuální situace v Bělorusku. 

V úterý 16. listopadu proběhla debata s běloruskou aktivistkou Daryou Rubleuskayou, kterou moderoval Čestmír Strakatý. Darya zároveň přijela z Litvy, kde nyní žije v exilu, převzít Cenu Příběhů bezpráví za svoji kolegyni a kamarádku Kseniyi Syramalot. „Chtěl bych vyjádřit naši podporu všem svobodomyslným lidem v Bělorusku. Věříme že to, čemu se nám dostalo před více než třiceti lety, tedy svobody a demokracie, budou mít snad brzy i oni. Vydržte, myslíme na Vás, jsme s Vámi," říká Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu JSNS při předávání. 

Mám u toho velmi podivný pocit, protože je divné přebírat cenu za kamarádku, která sedí ve vězení a vědět, že tam stráví ještě jeden další rok. Vnímám to jako potvrzení toho, že všechno co děláme, děláme správně a že Kseniye svoji statečností inspiruje další," odpovídá na první otázku Darya a vyjadřuje se tak k samotnému ocenění. Dodává, že Kseniya skoro rok strávila ve vazební cele, kde čekala na rozsudek. Po vyřčení rozsudku ji přesunuli do tzv. kolonie, tedy trochu mírnějšího vězení, kde bude muset pracovat, pravděpodobně jako kadeřnice nebo bude nucena šít uniformy pro běloruské příslušníky policejních složek. Celkově byla Kseniya odsouzena ke dvěma a půl letům vězení a byla obviněna z organizace studentských protestů, které měly způsobit škodu společnosti a běloruskému režimu. 

Nemohli jsme neprotestovat, může to znít jakkoliv pateticky, ale jedná se o naše mládí. Kseniyi je 21 let a už strávila rok ve vězení, mně je 22 let a už rok žiju v exilu. Celé dětství, počínaje základní školou až po univerzitní diplom, jsme byli v jakési opozici. Snažili jsme se o odpor proti diktatuře a autoritářskému režimu, který v Bělorusku panuje. Netýká se to jen samotného Lukašenka, ale děje se to i na půdě univerzit. I to vysokoškolské prostředí je prosáklé Lukašenkovým režimem a jeho působením. Neexistuje studentská samospráva, nerespektují se akademická práva a podobně. Především jde o to, jak chceme prožít své mládí, ale s tím pak souvisí i další věci," popisuje Darya motivace studentů zapojit se do demonstrací. 

Celý záznam z debaty můžete zhlédnout zde: 

Pokud chcete sledovat osudy studentů z Běloruské studentské asociace nebo je chcete finančně či jinak podpořit navštivte jejich webové stránky.

Darya Rubleuskaya se účastnila také debaty na škole, konkrétně navštívila Gymnázium Nad Štolou. I zde se mohli studenti dozvědět, jaká je aktuální situace v Bělorusku.