Bojovníci ze severu míří do regionů

12.3.2015 / Festival Jeden svět - projekce pro školy

Festivalová kategorie Jeden svět pro studenty má již svého filmového vítěze. Studentská porota vybrala snímek, který ji letos nejvíc zaujal a který by promítla svým spolužákům. Jedná se o film Bojovníci ze severu o mladých islámských radikálech, který již od příštího týdne budou moci zhlédnout také žáci v regionech, kam se festival z Prahy přesouvá. 

„Film dává studentům možnost zamyslet se nad otázkami začleňování do společnosti a neochoty přijmout odlišnost v náboženství či kultuře“ zdůvodnila své rozhodnutí porota, proč vybrala právě snímek dánského režiséra Søren Steen Jespersena.

Film vypráví o mladých lidech z Evropy, kteří se v posledních letech přidávají k radikálním islamistickým skupinám a kteří nejsou v každodenním shonu  k rozeznání od běžných obyvatel. Žijí své životy  jako každý druhý, přesto jednou vezmou do ruky zbraň a jdou zabíjet. Jaké jsou jejich motivy? Jak jejich cesty končí? A jak se s osudem svých zmanipulovaných dětí vyrovnávají jejich rodiče?

Ve studentské porotě letos opět zasedli studenti, kteří jsou aktivní v našich projektech: Karolína Blažková z Gymnázia v Českém Brodě, Jan Novotný z Gymnázia Františka Palackého v Neratovicích, Rebeka van Overloop z Gymnázia Český Krumlov a Nikola Voráčová z Gymnázia Dašická v Pardubicích.

Podívejte se na ukázku z filmu a rovněž na ostatní snímky z kategorie Jeden svět pro studenty.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.