Prohlédněte si skripta o výuce s dokumentárním filmem

1.10.2015 / Vzdělávání vyučujících

Metodiku Jednoho světa na školách předáváme i budoucím pedagogům - pořádáme semináře na vysokých školách po celé republice. Do nového semestru jsme pro studenty připravili přehledná skripta o výuce prostřednictvím dokumentárního filmu. I vy v ní můžete najít užitečné tipy, jak na to.

Publikaci distribuujeme do škol, ale je volně přístupná i ke stažení online. Přináší ucelený pohled na možnosti práce s dokumentárním filmem ve výuce. Najdete v ní představení dokumentárního filmu jako takového, konkrétní doporučení, jak pracovat s filmem, kontrovezními tématy nebo jak ošetřit emoce ve třídě.

Skripta budou využívat zejména studenti našich seminářů. V tomto semestru je pořádáme na pedagogických fakultách v Praze, Brně a Českých Budějovicích.

Ukázka ze skript:

"Společné sdílení silných příběhů lidí, kteří se ocitli v obtížné životní situaci, případně ji dokážou inspirativně řešit, je zřejmě nejen něco, co je naší aktuální vnitřní i vnější potřebou, ale zároveň něco, co nás spojuje s kořeny, co kontinuálně navazuje na dávnou, skoro zapomenutou vypravěčskou tradici.

Jen se změnily podmínky: namísto v létě u ohniště nebo v zimě ve světnici při draní peří sedíme dnes před monitory počítačů nebo před filmovým plátnem. Ale podstata se nemění: sdílením příběhů druhých máme stejně jako kdysi naši předkové možnost moudřet, prožívat katarzi, prohlubovat své pochopení a porozumění, rozvíjet svou empatii, schopnost naslouchat, ochotu pomáhat a nacházet odvahu aktivně měnit sebe i svět kolem nás."

Vlasta Vyčichlová, pedagožka a lektorka VŠ seminářů

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.