Nové semináře reagují na uprchlickou krizi

24.2.2016 / Vzdělávání vyučujících

Škola by měla reflektovat aktuální témata, která hýbou světem. Nicméně v době uprchlické krize může být o poznání složitější odpovídat na otázky žáků a studentů, být schopni argumentovat a přitom nepředkládat jednoduché odpovědi. Proto jsme se rozhodli uspořádat cyklus seminářů s názvem Mluvme o migraci.

Půjde o workshopy, které poskytnou vyučujícím inspiraci, jak je možné s tématem pracovat v hodině (s využitím dokumentárního filmu, ale i bez něj) a o setkání s osobnostmi, které mají k tématu co říci.

Celkem se uskuteční tři celodenní semináře rozdělené do třech bloků. Oproti klasickým seminářům se můžete zúčastnit i pouze části programu, vždy je však nutné se předem registrovat. Osvědčení o účasti na semináři obdrží pouze účastníci kompletního semináře (všech tří bloků).

Příprava celého cyklu seminářů se vyvíjí a hosté se proto mohou ještě změnit. O všem vás budeme průběžně informovat. Zároveň máte možnost jejich podobu ovlivnit - pokud máte nějaké podněty, nápady či tipy na to, co by se vám k tématu migrace mohlo pro výuku hodit (tip na hosta, konkrétní otázky na odborníky, problémy, se kterými se potkáváte) pište nám na katerina.saparova@jsns.cz.

Mluvme o migraci I
 

seminář již proběhl

29. LEDNA, LANGHANS - CENTRUM ČLOVĚKA V TÍSNI
10:00 - 12:00 - diskuse s hostem - příčiny konfliktů, integrace muslimů v Evropě (Zora Hesová)
13:00 - 15:00 - workshop Mluvme o migraci s žáky (Vlasta Vyčichlová) – sdílení zkušeností, projekce filmu a reflexe, praktická část bude věnována tomu, jak odpovídat na otázky žáků o islámu a migrační krizi
15:30 - 17:30 - diskuse s hostem - více o islámu (Daniel Křížek) a pohled muslima (Wesam Eleyan)

Zora Hesová - Islamoložka a arabistka, studovala ve Francii a Německu. Nyní pracuje v Asociaci pro mezinárodní otázky, vede transformační projekty v Egyptě a zabývá se islámskou intelektuální historií.
Asociace pro mezinárodní otázky
Blog na Aktuálně.cz

Daniel Křížek - Zabývá se současným islámem, kulturou a dějinami Blízkého východu s důrazem na vývoj po roce 2010. Působí na Katedře blízkovýchodních studií Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.
Co vás zajímá: Hysterie kolem islámu (Český Rozhlas Plzeň)
Rada NATO jedná o boji s terorismem (Studio ČT24)

Wesam Eleyan - Vystudoval Mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově, vyučuje arabský jazyk. Má zkušenosti s prací s migranty z muslimských zemí a jejich integrací do společnosti. Sám je původem Palestinec z Gazy, v ČR žije již asi 16 let.
 

Mluvme o migraci II

seminář již proběhl

18. ÚNORA, LANGHANS - CENTRUM ČLOVĚKA V TÍSNI
10:00 - 12:00 - diskuse s hostem - historie uprchlíků v ČR (Jan Urban) a zkušenosti z Turecka (Tereza Engelová)
13:00 - 15:15 - workshop Mluvme o migraci s žáky (Vlasta Vyčichlová) – projekce filmu a reflexe, praktická část se zaměří na práci s médii a s mediálním sdělením
15:45 - 17:30 - diskuse s hostem - odkud uprchlíci přicházení a pomoc přímo na místě (Jan Mrkvička)

Tereza Engelová - Novinářka, která žila rok v tureckém městě Gaziantep nedaleko syrských hranic. Dříve také na ženské univerzitě v Ráwalpindí vedla kurzy žurnalistiky a dokumentárního filmu.
Blog na Aktuálně.cz
Islámský stát není pro Turky zásadní problém (DVTV)

Jan Urban - Bývalý disident, novinář, historik, pedagog na New York University v Praze, někdejší zpravodaj z války v Bosně a Hercegovině, člen Mezinárodní nezávislé komise pro Kosovo.
Blog na Aktuálně.cz
Uprchlíci jdou za snem, zadrátovat hranice nejde (DVTV)

Jan Mrkvička - Ředitel Humanitární a rozvojové sekce společnosti Člověk v tísni. Dlouhodobě působil na misích v Afghánistánu a na Srí Lance. Při své práci navštívil desítky zemí v Asii, Africe i Latinské Americe.
Syřany sužují boje, hlad a zima. Člověk v tísni poskytne uprchlíkům přímo v Sýrii jídlo, přikrývky a oblečení (ČVT)
 

Mluvme o migraci III

seminář již proběhl

15. BŘEZNA, KINO 35, FRANCOUZSKÝ INSTITUT
10:00 - 12:00 - workshop Mluvme o migraci s žáky (Vlasta Vyčichlová) - třetí část shrne problematiku tématu migrace ve škole, zaměří se na téma xenofobie, práce s vlastním strachem a neznalostí a na konkrétní situace, ke kterým může ve školách s žáky, ale i s rodiči a kolegy dojít
Kapacita workshopu je 35 lidí - workshop je již obsazen.

12:30 - 12:55 - registrace
13:00 - 14:00 - projekce filmu The Crossing / Norsko / 55 min / 2015 nebo Můj džihád / Belgie / 52 min / 2015
14:30 - 16:30 - panelová debata Česká republika a migrace reflektuje otázky vládní i nevládní politiky, možnosti přístupu k migraci v ČR a v zahraničí, téma bezpečnosti a roli médií. Moderuje: Veronika Sedláčková
Kapacita projekce a debaty je 150 lidí - svou účast prosím potvrďte, nejpozději do 8. 3., e-mailem na adresu jan.kara@jsns.cz. Díky!

16:45 - 17:45 - neformální setkání a sklenka vína v Langhans - Centru Člověka v tísni, které se během Jednoho světa mění ve festivalové centrum

panelisté:
Zástupce současné politiky vlády ČR
- v jednání

Karel Randák - dlouholetý člen zpravodajských služeb, v letech 2004 – 2007 ředitel české zahraniční rozvědky (ÚZSI).
Karel Randák v médiích

Šimon Pánek - zakladatel a ředitel organizace Člověk v tísni.
Člověk v tísni k problematice uprchlíků a migrace (ČVT)
Víc patosu by pomohlo - Rozhovor v časopise Forbes (ČVT)

Martin Rozumek - ředitel Organizace pro pomoc uprchlíků
Know-how ministerstva vnitra? Chovat se tak, aby žádný uprchlík už do Česka nepřišel (DVTV)
Česká detenční zařízení jsou ponižující a nelidská (iDnes)
 

Jan Jirák - působí na katedře mediálních studií Institutu komunikačních studií a žurnalistiky UK FSV a v Centru pro mediální studia.
Prof. Jan Jirák o tom, jak vědecky analyzovat média (CRo)
Stále se tu vrací pocit ohrožení (Novinyk.cz)

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.