V Čechticích boří žáci mýty o menšinách

7.3.2016 / Kdo jiný?

Žáci základní školy v Čechticích na Benešovsku se zapojili do projektu Kdo jiný?. Rozhodli se, že se chtějí věnovat  boření mýtů o menšinách a připravili celoškolní projektový den, kde se potkali se zástupci menšin, žijících v jejich okolí. Vyzkoušejte týmové projekty i se svými žáky!

Žáci pozvali do školy například místní rodinu původem z Ukrajiny nebo romského aktivistu Davida Tišera, který s nimi mluvil o předsudcích vůči Romům.

Dalším zajímavým hostem byla Marie Zahradníková z Institutu Terezínské iniciativy, která s dětmi pracovala na téma vzdělávání Židů a Romů v 1. pol. 20. století. Děti ve skupinách hledaly argumenty pro a proti založení vlastní menšinové školy a nakonec diskutovaly o jejích pozitivních a negativních dopadech.

"Pro menší žáky nachystali spolužáci divadelní představení. Prostřednictvím pohádek tak děti poznaly mnohé kultury. Velmi je také zaujala tradiční vietnamská hra, kterou si mohly vyzkoušet. A rodičům mohly děti doma ukázat vyrobený vietnamský klobouk," popisuje paní učitelka Martina Benešová, která projekt na škole zaštiťuje.

Do letošního týmových projektů Kdo jiný? se zapojilo celkem deset škol, které se věnovaly tématu multikultury.

Žákovské týmové projekty Kdo jiný? můžete se svými žáky a studenty vyzkoušet i vy! Týmové projekty mladé lidi i vyučující baví, inspirují a nabíjí pozitivní energií.

Nabízíme vám kompletní zpracovanou a přehlednou metodiku - příručku pro vyučující i manuál pro studenty. Prohlédněte si je a napište nám, rádi vám je zašleme vytištěné.

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.