Máme sečteno!

22.9.2016 / Studentské volby

Na středních školách v ČR proběhly 20. a 21. září Studentské volby. Středoškoláci si tak mohli vyzkoušet „nanečisto“ volit politické strany, hnutí a koalice, které kandidují do krajských zastupitelstev. V rámci Studentských voleb odevzdalo svůj hlas 31 867 studentů z 254 škol. Na téměř stovce škol proběhly v uplynulých dvou týdnech také workshopy pro studenty spojené s filmovou projekcí, věnované tématu voleb.

Možnost volit měli studenti starší 15 let ze škol, které se do Studentských voleb zapojily. Vlastní volby na školách probíhaly obdobným způsobem jako volby skutečné: studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé politické strany, hnutí nebo koalice, které kandidují v reálných krajských volbách. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga, který po skončení voleb odeslal prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu k celkovému zpracování. To zajišťovala agentura Millward Brown. Víc než třetina škol pořádala před samotnými volbami workshopy spojené s filmovou projekcí, na kterých se učitelé se studenty věnovali tématu voleb také prostřednictvím připravených didaktických materiálů.

 

„Politiky, médii ani širokou veřejností by výsledky Studentských voleb neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci,“ říká ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota, který projekt Studentských voleb před šesti lety inicioval. „Je zřejmé, že strach a nejistota, které v souvislosti s migrační krizí prostupují naší společností, názorová polarizace a nenávistné projevy ovlivňují i názory a postoje mladých lidí a projevily se i v jejich hlasování ve Studentských volbách,“ dodává.

 

Studentské volby jsou vzdělávacím projektem. Jejich cílem je přiblížit středoškolákům základní demokratické principy, seznámit je s volebním systém České republiky a podpořit dialog týkající se správy veřejných věcí jak mezi studenty, tak mezi studenty a jejich pedagogy. V neposlední řadě je jejich cílem také zvýšit účast prvovoličů a mladých lidí v řádných volbách. Na přípravu, průběh a zveřejnění výsledků nemá vliv žádný politický subjekt. Studentské volby jsou plně hrazeny z grantu MŠMT ČR.

 

Kompletní výsledky Studentských voleb do krajských zastupitelstev 2016 naleznete zde.