Upozorňujeme vás na film Proklaté karikatury

12.1.2015 / JSNS

V souvislosti s teroristickým útokem v sídle satirického týdeníku Charlie Hebdo vám chceme doporučit dokumentární snímek Karstena Kjaera Proklaté karikatury. Film byl zařazen ve vzdělávací sadě Média a chudoba.

Dokumentární snímek se věnuje reakci muslimského světa na uveřejnění dvanácti karikatur v dánském deníku Jyllands-Posten v roce 2005. Svá svědectví ve filmu podávají nejen rozhovory s muslimskými duchovními, věřícími a vydavateli dánských novin, ale i bezpečnostní kamery nebo texty na internetu.

K filmu jsme v roce 2011, kdy vzdělávací sada vyšla, připravili tři aktivity do hodin a otázky a odpovědi, které se věnují svobodě slova nebo zákazu zobrazování proroků v islámu (všechny dokumenty si můžete stáhnout):
Aktivita 1: Dokumentarista před kamerou
Aktivita 2: Národní hrdost
Aktivita 3: Svoboda slova
Otázky a odpovědi

Pokud film na DVD nemáte, můžete si ho vyžádat na mailové adrese distribuce@jsns.cz. Zdarma vám ho zašleme společně s výukovými aktivitami a otázkami a odpověďmi. Do předmětu mailu prosím napište: Film Proklaté karikatury. 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.