Pusťte spoty, které citlivě otevřou téma HIV/AIDS

27.11.2015 / JSNS

Na 1. prosince připadá světový den boje proti HIV/AIDS. Nemoc není jen problémem rozvojových zemí - počet lidí nakažených v Evropě rekordně stoupá. Přinášíme výběr spotů, které vám téma pomohu uvést.

Všechny filmy, které se týkají HIV/AIDS, najdete v příslušném tématickém okruhu. U všech najdete samozřejmě výukové aktivity a informační materiály, které vám pomohou zjistit, co vaši žáci o tématu ví. Aktivity je vedou k uvědomění si nebezpečí nákazy a vcítění se do lidí, kteří žijí se stigmatem.

Mezi lekcemi najdete tři minutové spoty, takže se vám pohodlně vejdou do jedné vyučovací hodiny:

Pinocchio

650 000 lidí v Evropě neví, že jsou HIV pozitivní. Někdy lžeme o svém HIV  statusu a nevíme o tom, stejně jako pohádková postava Pinocchio. Na něm je ale naštěstí poznat, když lže. U našich ostatních sexuálních partnerů a partnerek, se to jednoduše poznat nedá.

 

 

Žvýkačka

Ačkoliv se vir HIV slinami nepřenáší, žvýkačka v tomto případě funguje jako dobrá metafora. Virus HIV si nevybírá. Může ho mít kdokoliv a my nemůžeme vědět kdo, ani v případě, že je to náš nejlepší kamarád. Přenáší se většinou bez vědomí obou zúčastněných stran a čísla nově nakažených v Evropě neklesají, ba naopak.

 

 

I smrt má svá práva

Hrozivá postava v kápi přichází domů a unaveně věší kosu na hřebík na zdi. Než se stačí usadit, zazní pohřební alarm, a musí znovu do „práce“. Podle statistiky z roku 2006 zemře na Ukrajině na smrtelnou chorobu AIDS šest lidí denně. Budeme-li používat kondom, možná si i smrtka bude moci občas odpočinout.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.