Promítněte film Eugéniové k uctění obětí holocaustu

26.1.2016 / Příběhy bezpráví

Na 27. ledna připadá Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Připomeňte si toto výročí se svými žáky a promítněte jim tématické filmy z naší nabídky. Při této příležitosti zpřístupňujeme film Eugéniové do konce týdne i pro veřejnost.

27. ledna 1945 osvobodila Rudá armáda koncentrační tábor Osvětim. O 60 let později Valné shromáždění OSN 27. leden vyhlásilo jako Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Tento den má připomínat utrpení miliónů obětí druhé světové války – Židů, Romů, homosexuálů a mnoha dalších.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v roce 2007 k tomuto dni řekl:

„Mezinárodní den památky obětí holocaustu je dnem, kdy musíme znovu a jasně potvrdit náš závazek vůči lidským právům (…). Musíme jít nad rámec pouhého připomínání a udělat vše proto, aby mladá generace znala svou historii, musíme se zabývat tím, jaký je odkaz holocaustu dnešnímu světu a musíme udělat vše proto, aby všichni lidé měli zajištěnu ochranu a práva, na kterých stojí Organizace Spojených národů.“

Připomeňte si tento den se svými žáky i vy a podívejte se například na film Eugéniové. Snímek režiséra Pavla Štingla se zamýšlí nad zneužitelností vědy a nad zvrácenou představou „rasových specialistů“ o tom, že mohou vylepšit svět, že mohou soudit, co je lepší a co horší, co je hezké a co ošklivé. Ve snímku využívá unikátní archivní materiály, animované pasáže i literární komentáře spisovatele Patrika Ouředníka.

Film je zároveň do konce týdne otevřený i pro veřejnost.

Další snímky k tématu najdete také v kapitole 2. světová válka a holocaust.
 

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.