Připomeňte si výročí úmrtí Josefa Toufara

22.2.2016 / Příběhy bezpráví

Připomeňte si život kněze Josefa Toufara, který zemřel 25. února 1950 na následky mučení komunistickou státní bezpečností. Právě jemu jsme se rozhodli, že bude věnován letošní ročník Ceny Příběhů bezpráví. Zároveň si v únoru připomínáme výročí převzetí moci komunisty v Československu v roce 1948.

Podívejte se svými žáky na film In nomine patris režiséra Jaromíra Polišenského, ve kterém je tzv. číhošťský zázrak rekonstruován.

Ve výukových aktivitách k filmu si pak žáci mohou zkusit formulovat obecné znaky totalitních režimů, zamyslet se nad hranicemi subjektivity a objektivity v televizních reportážích nebo se seznámit s fungováním komunistické cenzury. V otázkách a odpovědích k filmu se dočtete více o vztahu katolické církve a komunistického režimu nebo se dozvíte další informace o propagandistickém snímku, který byl o tzv. číhošťském zázraku natočen.

Josefu Toufarovi je věnován i letošní ročník Ceny příběhů bezpráví. Řekněte o tom svým studentům! A nominujte s nimi na toto ocenění osobnost, která v období komunismu odolala tlaku režimu a zaslouží si za své postoje a činy naši úctu a uznání. Z nominací bude laureáty vybírat studentská porota, která třem vybraným osobnostem Cenu předá na slavnostním večeru v pražské Lucerně.

Více o Ceně Příběhů bezpráví najdete zde.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.