Podívejte se, jak žáci bojují proti předsudkům

17.3.2016 / Kdo jiný?

V týmových projektech Kdo jiný? se žáci v letošním školním roce zaměřili na boření stereotypů o menšinách a cizincích. Týmy na deseti školách pořádaly nejrůznější aktivity od debat po vědomostní soutěže. 

Žáci ze všechy zapojených škol se sešli na setkání v Praze, během něhož si vyměňovali své zkušenosti a zhodnotili celoroční úsilí. Většina žáků a studentů shodně nejvíce oceňovala nové informace o tématu migrace, které během svých aktivit nastudovali a získali. Vyzdvihli rovněž dlouhodobou týmovou spolupráci, která dle jejich názoru vedla mimo jiné také ke vzájemnému poznávání a prohloubení jejich přátelství.

Zajualy vás týmové projekty? Zapojte se se svými žáky také! Prohlédněte si přehledně zpracovanou metodiku nebo napište na jana.touzimska@jsns.cz.

 

 

 

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz

  • Bližší popis najdete v nové příručce dobré praxe
    • Žáci ZŠ v Čechticích u Benešova uspořádali celoškolní projektový den, kde se potkali se zástupci menšin, žijících v jejich okolí. Pozvali do školy například místní rodinu původem z Ukrajiny nebo romského aktivistu Davida Tišera, který s nimi mluvil o předsudcích vůči Romům.
    • Na ZŠ v Potěhách u Čáslavi připravili žáci 8. třídy pro  celou školu Vietnamský týden. Pro spolužáky například uspořádali turnaj badmintonu, který je ve Vietnamu národním sportem, nebo pozvali vietnamské studentky, které připravily ochutnávku tradiční kuchyně a povídali o zemi svých předků.
    • Ukázat, jak se slaví Vánoce ve světě, nebo přiblížit romskou kulturu se rozhodli žáci ZŠ Floriána Bayera v Kopřivnici. Připravili také velkou vědomostní soutěž zaměřenou na vzájemné poznávání a podporu tolerance.
    • Studenti Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné školy zdravotnické ve Znojmě usilovali na změnu úhlu pohledu na současnou migrační krizi. Promítali film Stát se Evropanem nebo uspořádali velmi úspěšnou debatu s Lékařkou bez hranic.
    • Migraci se věnovali také v Dobřichovicích (Středisko výchovné péče, dětský domov se školou). Žáci zmapovali informace o migraci a pracují na databázi organizací, které pracují s migranty.
    • O islámu se studenti bavili na Střední odborné škole obchodu a služeb v Olomouci. Povídali si s odborníkem na islám a syrským studentem, který jim představil svůj příběh. Žáci se rozhodli šířit informace o migraci mezi veřejnost a rozdávali spolu s informačními letáky i perníčky, které sami upekli.
    • Besedovat přímo s cizinci vyrazili také žáci Střední zemědělská škola a střední odborná škola v Poděbradech. Setkali se se zahraničními studenty, kteří v Poděbradech studují český jazyk. Žáci také navštívili Organizaci pro pomoc uprchlíkům a uspořádali diskuzi se Zorou Hesovou z  Asociace pro mezinárodní otázky.
    • Poznávat vietnamskou komunitu i žadatele o azyl se vydali žáci ZŠ Dolní Obrouč v Ústí nad Orlicí. Účastnili se besed a uspořádali poznávací běh pro spolužáky 6. - 9. třídy.
    • Vzájemnému poznávání spolužáků se věnovali na ZŠ v Kralupech nad Vltavou. Protože školu navštěvují žáci z různých částí světa, představili svoje země během dne otevřených dveří. Akce se zúčastnili nejen spolužáci, ale i rodiče a veřejnost a poznali tak blíže Mexiko, Ukrajinu nebo Vietnam.
    • Žáci MŠ a  ZŠ Norská 2633 v Kladně zmapovali, z jakých zemí pocházejí jejich spolužáci, a pořádali s nimi různé besedy.