Opravdu? Druhý ročník Týdnů mediálního vzdělávání se blíží

7.5.2018 / Mediální vzdělávání

Jste vyučujícím na 2. stupni ZŠ nebo SŠ a chtěli byste posílit mediální gramotnost vašich žáků? Zapojte se do druhého ročníku Týdnů mediálního vzdělávání (TMV), které budou letos probíhat od 21. května do 29. června.

Letošní Týdny mediálního vzdělávání s mottem O pravdu? zahájíme 21. května ve 13 hodin debatou s novináři streamovanou online na portálu Seznam zprávy. V rámci těchto týdnů budete mít možnost přímo na vaší škole uspořádat projekci dokumentárních filmů spojenou s debatou s novináři z nezávislých médií a mediálními odborníky a/nebo seminář organizací věnujících se mediálnímu vzdělávání.

Novinkou druhého ročníku TMV je exkurze do partnerských redakcí. Připravujeme pro vás také sadu opravdických plakátů a publikaci na téma mediálního vzdělávání.

 

Jak se zapojit?

  • Vyberte si hosta na debatu z víc než 40 novinářů a mediálních odborníků, kteří se do našeho projektu zapojili (za všechny např. E. Tabery, J. Šídlo, V. Sedláčková, M. Musil), nebo oslovte vámi vybraného novináře např. z regionálních médií.
  • Anebo si zvolte některý ze seminářů spolupracujících organizací.
  • Uspořádejte na vaší škole projekci filmu Co dokáže lež nebo Mimořádná zpráva a následnou debatu s vybraným hostem.
  • Zvolená forma i počet studentů je na vás.
  • Projekt je vhodný pro studenty SŠ a žáky 8. a 9. tříd ZŠ.
  • Všechny tyto akce jsou bezplatné.

Co dále získáte?

  • DVD s filmy Co dokáže lež a Mimořádná zpráva
  • Sadu opravdických plakátů, která hravou formou představuje devět různých mediálních témat
  • Publikaci O pravdu?/Opravdu? s rozšiřujícími informacemi a tipy do výuky pro vyučující

 

Přihlašování probíhá od 7. května do 1. června přes přihlašovací formulář. Podrobné informace k letošním TMV najdete na stránce jsns.cz/tmv.

 

Partneři:

Česká televize, Český rozhlas, Reportér, Respekt, Hospodářské noviny, Info.cz, Seznam Zprávy, Hlídací pes a Rádio Svobodná Evropa

Spolupracující organizace:

Asociace pro mezinárodní otázky, Demagog.cz, EDUin, Evropské hodnoty z. s., Stužák, HOAX.cz, Nadace Open Society Fund Praha, Prague Security Studies Institute, Transitions Online, Zvol si info, Zastoupení Evropské komise v ČR, Seznam se bezpečně a Vyšší odborná škola publicistiky