Připravili jsme nové lekce

16.3.2017 / Příběhy bezpráví

Na JSNS.CZ přibyly filmy Zatajené dopisy a Věra 68. K oběma snímkům jsme samozřejmě vytvořili i aktivity, otázky & odpovědi a další informační a doprovodné materiály.

 

 

 

Zatajené dopisy / Tomáš Kudrna / Česká republika / 2005 / 52 min.

V obci Květušín nedaleko Českého Krumlova vzniklo v 50. letech unikátní výchovné zařízení: pedagog Miroslav Dědič tu vytvořil školu pro děti z romských rodin. Díky jeho snaze motivované osobním zájmem pomoci chudým rodinám s péčí o děti se ke škole přidružil časem internát. Žáci zde zůstávali zprvu převážně dobrovolně, později ale nastoupilo násilné odtrhávání dětí od jejich rodin. Součástí „převýchovy“ bylo někdy i zatajování dopisů, které rodiče dětem posílali. Někdejší studenti tak vzpomínají na svůj pobyt s láskou i hořkostí. Dokument s respektem k citlivosti tématu přináší výpovědi absolventů školy i samotného autora kontroverzní výchovné metody. 

aktivitách žáci definují, co pro ně znamená domov, rozvíjí svou empatii a přemýšlí nad vztahem mezi majoritní a menšinovou částí společnosti. Další informace k filmu i tématu najdete v otázkách a odpovědích.

 

Věra 68 / Olga Sommerová / Česká republika / 2012 / 90 min.

Portrét bývalé sportovní šampionky, která se v období pražského jara neváhala zapojit do obrodného hnutí a později za to zaplatila krutou daň, natočila režisérka Olga Sommerová. Československá gymnastka Věra Čáslavská posbírala na nejvyšších soutěžích neuvěřitelných sto čtyřicet medailí. V roce 1968 byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa a popularitu získala doma i v zahraničí. Kvůli svému podpisu pod kritickým manifestem Dva tisíce slov však dopadla z kariérních výšin tvrdě na zem a komunistickým režimem byla dlouhá léta perzekvována. Po roce 1989 pracovala jako poradkyně Václava Havla, ovšem pak ji stihla rodinná tragédie a ona se znovu stáhla do ústraní. Na prahu sedmdesátky se s elánem vrátila do veřejného života a právě v tomto období dokumentaristka Čáslavskou zachytila. Rozmlouvaly spolu na mnoha místech celého světa i v soukromí domova. Společně nechaly ožít dávné vzpomínky dokreslující jeden neobyčejný život na pozadí pohnutých dobových událostí. Vznikla tak upřímná zpověď výjimečné ženy, která prokázala i v těžkých chvílích mimořádnou odvahu.

V připravené aktivitě k této lekci žáci reflektují morální a hodnotový rozměr lidského chování a zamýšlejí se nad svými kladnými vlastnostmi. Podrobnější informace naleznete opět v otázkách a odpovědích.