Nové AV lekce k tématu aktivního občanství

16.5.2014 / Kdo jiný?

Motivujte svoje žáky k aktivnějšímu zapojení do společnosti prostřednictvím nových AV lekcí, které již nyní můžete používat ve výuce. Prohlédněte si témata a filmy, které jsme pro vás připravili.

Film Děti jdou k volbám pojednává o volbách do dětské rady v malé indické vesničce. Ukazuje houževnatost dětí a jejich snahu zlepšit své životní podmínky a školní prostředí. Audiovizuální lekce je vhodná již pro mladší žáky (od 5. třídy).

Audiovizuální lekce Nový svět pracuje s velmi oblíbeným stejnojmenným filmem estonského režiséra Jaana Tootsena. Skupina mladých lidí se snaží zlepšit život ve své čtvrti, někdy až kontroverzním způsobem. Sympatická partička mladých Estonců si získala přízeň diváků, ale i nemalou kritiku kvůli lehkomyslnosti jednoho z lčenů. Film dává prostor pro širokou debatu na téma aktivního občanství, využití veřejného prostoru, aktivismu apod. AV lekce je určena pro studenty středních škol.

Film Na sever od slunce je vhodný starší žáky 2.stupně a středoškoláky. Odhaluje nám příběh dvou kamarádů, kteří se rozhodli splnit si sen a zároveň udělat něco pro přírodu. „Je skvělé mít čas přemýšlet o svém životě a dělat prostě jenom to, co doopravdy chcete,“ říká Jørn. AV lekce otevírá témata jako je např. zodpovědnost za svoje chování, environmentální tematiku, ale dává prostor i pro zamyšlení nad svými osobními hodnotami. 

Film Viva Cuba Libre je využívá utajených kamer a prostřednictvím příběhu undergroundové raperské party Los Aldeanos odhaluje odvrácenou stránku života na „ostrově svobody. Cílem lekce je inspirovat k zamyšlení nad  politickou situací a porušováním lidských práv na Kubě a nad významem kulturního undergroundu v nedemokratických státech. Součástí lekce je návod, jak zrealizovat větší kulturní akci.

Lotte srdce pro bezdomovce je příběh jedenáctileté Lotte, která se s pomocí dvou přátel rozhodne připravit jídlo pro bezdomovce přežívající v centru Kolína nad Rýnem. Díky aktivitám, které jsou součástí lekci si mohou žáci druhého stupně ZŠ uvědomit, jaké příčiny může mít bezdomovectví a také, že každý z nás může něco změnit. Součástí lekce je návod na samostatný projekt.

AV lekce vznikly jako součást projektu Kdo jiný? ve Středočeském kraji, který je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky a jako součást projektu Kdo jiný? Rozvoj podnikatelských dovedností žáků prostřednictvím občanských a sociálně prospěšných aktivit. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/54.0035

 

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.