Bonusové materiály, které dostanete

15.9.2015 / Příběhy bezpráví

Pokud se přihlásíte do Měsíce filmu na školách, dostanete od nás hned několik bonusových materiálů – DVD Okupace ve filmových dokumentech, knihu Moskva posílá tanky a výstavu U nás pomáhali taky.

DVD Okupace ve filmových dokumentech obsahuje čtyři filmové dokumenty, které připomínají okupaci Československa v roce 1968. Filmový týdeník č. 35/1968 nabízí autentické záběry z prvních momentů okupace a dobovým komentářem přibližuje náladu v tehdejším Československu. Film Deset bodů dokumentuje studentskou stávku, která byla vyhlášena na protest proti okupaci v listopadu 1968. Emotivní snímek Ticho je nazván po písni Bohdana Mikoláška, která odráží pocity a náladu lidí po smrti Jana Palacha. Nejnovější z dokumentů je U nás pomáhali taky, který přináší nejen ne zcela známé záběry ze srpna 1968, ale také poukazuje na paralelu mezi rokem 1968 v Československu a rokem 2014 na Krymu.

Kniha vzpomínek Moskva posílá tanky přináší vyprávění lidí, kteří zažili okupaci na vlastní kůži. A to nejen v Praze, ale také třeba v Ostravě, Opavě, Liberci nebo Uherském Hradišti. Na to, jak prožívali tehdejší události, vzpomíná na dvě desítky pamětníků, mezi nimi i Helena Třeštíková, Vlasta Chramostová, Václav Havel nebo Dana Němcová. Vyprávění jsou také doprovázena dobovými fotografiemi a archivními materiály. Závěr knihy je pak věnován přesahu událostí do současné situace na Ukrajině.

Dění v ulicích během vpádu vojsk Varšavské smlouvy dokumentovalo mnoho profesionálních i amatérských fotografů. Výstava U nás pomáhali taky obsahuje dvacet fotografií těchto fotografů, jako například Jaromíra Čejky, Bohumila Dobrovolského, Miloně Novotného nebo Ivana Lammera. Dvanáct plakátů s dobovými fotografiemi tak můžete vylepit třeba u vás ve škole a i tímto způsobem svým žákům přiblížit to, co se v Československu v roce 1968 událo.