Začaly Dny mediální gramotnosti

12.9.2019 / Mediální vzdělávání

Začátek školního roku 2019 přinesl na naše pilotní odborné školy projektové Dny mediální gramotnosti, zaměřené na téma zpravodajství. Podívejte se, jak probíhal první z nich.

První Den mediální gramotnosti se konal 11. září 2019 na Střední průmyslové škole a střední odborné škole služeb a cestovního ruchu ve Varnsdorfu. Žáci 2. G oboru Grafický design nejdřív zhlédli dokumentární film Mimořádná zpráva a po společné reflexi emocí pracovali s navazujícími praktickými aktivitami, jako Výroba zpráv či Svět ve 22 minutách, kdy zjišťovali, jak vznikají zprávy, co obnáší práce redaktora a jaké faktory ovlivňují výběr zpráv do večerního televizního zpravodajství. Nakonec měli příležitost debatovat s panem Stanislavem Mundilem, vedoucím zahraniční redakce ČTK.

Prohlédněte si fotografie z projektového dne.

 

Dny mediální gramotnosti s tématem zpravodajství se konají v září a říjnu 2019 na 10 pilotních odborných školách z 5 vybraných krajů ČR. Jejich součástí je projekce dokumentárního filmu, navazující praktické aktivity a debata s novinářem z veřejnoprávního média. Probíhají v rámci projektu Mediální vzdělávání na odborných školách, kterého cílem je zvyšování mediální gramotnosti žáků středních odborných škol a učilišť a začleňování mediální výchovy do výuky.

Dny mediální gramotnosti budou pokračovat na jaře 2020 na dalších 20 odborných školách.

 

 

 

Za finanční podporu tohoto projektu děkujeme Google.org.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.