Skončil revoluční 15. ročník Měsíce filmu na školách

2.12.2019 / Příběhy bezpráví

Stal se jedním z nejúspěšnějších hned z několika důvodů:  
Především jsme oslavili kulaté výročí 30 let od sametové revoluce.

Ve srovnání s předchozími lety jsme dosáhli rekordu v počtu zapojených škol a promítaných filmů.

Z celé České republiky se zapojilo 706 škol, na kterých vidělo filmy více než 46.800 studentů.  Mottem tohoto ročníku a zároveň hlavní myšlenkou diskusí byl pád železné opony a téma emigrace. 

Nejvíc promítaným filmem byl dokument z dílny režiséra Karla Strachoty 1989: Z dopisů promítaných přes železnou oponu, který byl spuštěný na 248 školách. Při premiéře v Lucerně sklidil spontánní potlesk vestoje. Na slavnostním večeru byli také oceněni laureáti Ceny Příběhů bezpráví Jiřina Čechová, Vlasta Černá a Jan Kratochvil.

Dále se na školách promítaly filmy 1989: Z deníku Ivany A. a Největší přání.

Atmosféru při promítání a na besedách zachycuje naše Fotogalerie.       

Mezi pamětníky jsme na základních, středních i odborných školách přivítali zajímavé osobnosti. Byli mezi nimi aktivní účastníci sametové revoluce, političtí vězňové, režiséři, novináři i umělci. Patřili k nim například Jan Hřebejk, Jan Ruml, Martin Mejstřík, Jan Potměšil, Martin Fendrych, Olga Sommerová,  Ljuba Václavová a Věra Rubalová Kostlánová. Velmi si ceníme toho, že všichni naši pamětníci přicházejí do škol zcela zdarma a ve svém volném čase.

Díky těmto besedám s pamětníky se moderní československé dějiny dostávají k mladé generaci. Měsíc filmu na školách představuje originální mezigenerační setkání přímo při výuce. Studenti, kteří se narodili do svobody se tak díky besedám s pamětníky setkávají s těmi, kteří většinu života prožili v totalitě. 

Denně jsme dostávali zajímavé zpětné reakce ze škol. Podívejte se na několik nejzajímavějších:

„Nejen film, ale i vyprávění našeho hosta bylo velmi zajímavé, protože jsme si najednou uvědomili, že se tady nemluví o nějaké vzdálené historii, ale o životech skutečných lidí.“ (SPŠ Karviná, Mgr. Jana Vojtková)

„Touto debatou chceme přispět k tomu, aby děti příběhy bezpráví znaly. Aby věděly, že zlu a bezpráví je třeba se postavit a zabránit tomu, aby se v budoucnu opakovaly.“ (Webové stránky ZŠ německo- českého porozumění)

„Z knížek, učebnic, filmů, dobových televizních záběrů a dalších zdrojů se můžeme o této době hodně dozvědět, ale osobní zkušenosti pamětníků jsou někdy jedinečné.“ (Gymnázium Přípotoční Praha 10, studentka Tereza Weissová)

 

Jubilejní 15. ročník skončil. Naše putování do nedávných dějin pokračuje dál. Pojďme se společně těšit na další, v pořadí už 16. ročník.   

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.