Startují Týdny mediálního vzdělávání

4.5.2020 / Mediální vzdělávání

Dneškem odstartoval již čtvrtý ročník Týdnů mediálního vzdělávání s podtitulem Mediální gramotnost se vyplatí! V reakci na nynější situaci a uzavření škol jsme vše přizpůsobili do online podoby. Mediálnímu vzdělávání se tak mohou věnovat se svými dětmi také rodiče, kteří mají k dispozici materiály i z domova. Projekt je zaměřen na rozvoj mediální gramotnosti a kritického myšlení žáků základních a středních škol. 

Nabízíme širokou škálu vzdělávacích aktivit a materiálů, například elektronickou cvičebnici MQposilovnu, online debatu s novináři, audiovizuální lekce, a to i pro I. stupeň základních škol. „Reagujeme na aktuální situaci a v souvislosti s uzavřením škol přesouváme Týdny mediálního vzdělání ze školních tříd do online prostředí. Vedle vyučujících tak mohou naše materiály poprvé využít i rodiče s dětmi ze svého domova. Pro vyučující ze zapojených škol jsme připravili balíček několika tištěných publikací a didaktických materiálů k jejich vlastní odborné přípravě a k užití ve výuce.“ uvádí Karel Strachota, ředitel Jednoho světa na školách

 

Jedním z nových materiálů je e-cvičebnice, takzvaná MQposilovna, sloužící k posílení mediální gramotnosti žáků a studentů. Sestává z 10 lekcí vhodných zejména pro žáky 8. a 9. třídy základních škol a středoškoláky. Každá lekce obsahuje video a několik úloh k vyplnění. Trénink je podle náročnosti rozdělený na dva okruhy – Základní trénink a Kruhový trénink pro pokročilé. „Chtěli jsme vytvořit materiál, který bude dobrým nástrojem pro vyučující. S jeho použitím se mohou zajímavou formou věnovat mediálnímu vzdělávání i mimo školní lavice. E-cvičebnice je navržena tak, aby s ní žáci mohli pracovat zcela samostatně. Zároveň jsme vybírali taková videa, která jsou pro žáky a studenty atraktivní zpracováním i tematicky,“ uvádí Sandra Telenská, koordinátorka Týdnů mediálního vzdělávání.   

Součástí materiálů jsou také tři zábavné výukové spoty, které dovádějí některá rizika online prostředí až do absurdna

Nabízíme také k pověšení do tříd nebo doma bonusovou sadu pestrobarevných plakátů Mediální gramotnost se vyplatí, které hravou formou poskytují vhled do rizik online prostředí. 

V digitálním světě 

V rámci Týdnů mediálního vzdělávání mohou vyučující se svými žáky nebo rodiče s dětmi využít také nový animovaný seriál V digitálním světě. Reagujeme tak na dlouhodobý nedostatek výukových materiálů v oblasti mediální výchovy na prvním stupni základních škol. Přibližuje dětem prostředí „nul a jedniček“ a seznamuje je se základními pojmy a nástroji digitálního světa jako jsou vyhledávače, cookies nebo „lajky“. Vysvětluje principy tvorby bezpečného hesla, rozebírá důvody rodičovské kontroly a upozorňuje na nezbytnost ověřování informací. Otevírá i problematická témata jako jsou například projevy nenávisti a rizikového chování na internetu.

Média veřejné služby v době koronakrize  

Nechtěli jsme studenty a vyučující ochudit o diskuzi s novináři, a proto přinášíme také přímý přenos debaty s názvem Média veřejné služby v době koronakrize. Debatovat budou ti, kteří řídí zpravodajství našich veřejnoprávních médií. Konkrétně Radka Matesová Marková, šéfredaktorka České tiskové kanceláře, Zdeněk Šámal, ředitel zpravodajství a sportu České televize a Jan Pokorný, ředitel zpravodajství Českého rozhlasu. Debatu bude moderovat novinář Robert Břešťan, šéfredaktor investigativního serveru Hlídacípes.org. Diváci budou moci prostřednictvím chatu pokládat novinářům své dotazy. Živý přenos proběhne 14. května od 10 hodin na facebooku Jednoho světa na školách nebo na stránkách jsns.cz/tmv, kde bude také možné zhlédnout záznam.   

Bonusové balíčky pro učitele  

Prvních 120 zapojených škol získá bonusový balíček, obsahující vzdělávací materiály, které je možné využít ve výuce. Balíček budeme zasílat zdarma poštou. Obsahuje novou plakátovou sadu „Mediální gramotnost se vyplatí“, příručku Podoby ruské propagandy, plakát k animovanému seriálu V digitálním světě, metodickou příručku Krok za krokem a knihu Hrůza! Šok! Média! Od HlídacíhoPsa.org.  

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.