Představujeme letošní téma festivalu Jeden svět, který bude probíhat online

13.4.2021 / Festival Jeden svět - projekce pro školy

Každoročně na jaře tisíce žáků a studentů vyráží do kin na největší festival dokumentárních filmů o lidských právech na světě. Jeden svět přináší příběhy lidí z různých koutů planety a otevírá důležitá témata z oblasti lidských práv nebo nejrůznější sociální témata. Bohužel současná nepříznivá situace s koronavirovou epidemií nám nedovoluje letos festival Jeden svět a jeho školní projekce uskutečnit, tak jak je známe. Chápeme, že i když se školy znovuotevřou, bude návrat náročný nejen pro vyučující, ale i žáky a nebude to automaticky znamenat možnost vyrazit do kin. 

 

Letos tak budete mít příležitost vybrané filmy z nabídky festivalového programu zhlédnout se svými žáky, alespoň online na našem portálu JSNS.CZ. Filmy budou opatřeny doprovodnými aktivitami a materiály a uspořádáme i online debaty se zajímavými hosty či tvůrci. Festivalová nabídka bude zpřístupněna v termínu od 10. května do 6. června 2021

Vypadáváš

Festival letos nemohl nereagovat na současný svět, který tvrdě zasáhla koronavirová krize a celá společnost je postavena před nečekanou a těžkou výzvu, jak se s ní vyrovnat. Naše životy se přesunuly více méně do online prostředí a velkou část minulého roku, ale i letošního jsme nuceni se izolovat od našeho okolí.

Můžeme se potkávat, i když jsme každý někde jinde. Můžeme nakupovat, aniž bychom museli vstát z postele. V izolaci můžeme v přímém přenosu vědět ve vteřině o čemkoliv. Anebo taky ne. Stačí, aby nám vypadlo připojení. Stačí nemít počítač nebo chytrý telefon… a dveře do světa se nám zabouchnou před očima. Fyzicky je tu jeden svět. Reálně jsou tu dva. Hlavní téma 23. ročníku Jednoho světa je „Vypadáváš”. Věnovat se tedy budeme hlavně tématu života v online prostředí a odloučení, ale i dalším lidskoprávním a sociálním oblastem. 

 “Pro mladší žáky a žákyně máme tři krátké dabované snímky o vrstevnících, kteří řeší aktuální témata, jako odloučení od spolužáků, problém zapojení se do běžné školní výuky nebo snahu zabránit plýtvání s jídlem. Pro starší studenty a studentky jsme vybrali animovaný film o závažném tématu domácího násilí Nedovolte, aby se to stalo a dva snímky z festivalového programu – Manželství a My jsme Rusko. Do nabídky jsme zařadili i úspěšný loňský film Čínský umělec v exilu, který mnozí neměli možnost zhlédnout,” popisuje program koordinátorka školních projekcí Jednoho světa Linda Šilingerová.  

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.