Otevřete v rámci Týdne globálního vzdělávání s žáky debatu o klimatické změně

15.11.2021 / JSNS

Nadcházející Týden globálního vzdělávání nese podtitul Klima se mění, a co my? O klimatické změně ale nemusí diskutovat na mezinárodní půdě jen představitelé summitu G20, je to téma i do vašich hodin. Využít k tomu můžete i některé z našich lekcí. 

Téma globální změny klimatu se dotýká každé části našeho života. Pokud chcete se svými žáky mluvit o dopadech klimatické změny, doporučujeme do vyučovacích hodin zapojit snímky ze sekce Globální změna klimatu. Všechny lekce z naší sekce Globální rozvojové vzdělávání nebo filmy s environmentální tematikou můžete využít během prezenční i distanční výuky. Ocitli jste se se třídou v karanténě? I tak můžete s žáky nadále pracovat s nabídkou našeho audiovizuálního portálu, a to díky tlačítku "ZPŘÍSTUPNIT ŽÁKŮM". V tomto článku ukazujeme, jak na to. 

Jaké snímky doporučujeme?   

Seznámit se s tématem pomůže například dokumentární film ThuleTuvalu. Místa od sebe vzdálená více než jedenáct tisíc kilometrů - grónské městečko Thule a polynéský ostrovní stát Tuvalu, jsou osudově propojena. Tající led v Grónsku zvedá hladinu oceánu, který tak brzy zaplaví nízko položené tichomořské ostrovy. Zatímco se experti dohadují, jak změně klimatu zabránit, obyvatelé Thule a Tuvalu čelí už dnes jejím nezvratným dopadům v každodenním životě. Dokument zblízka sleduje osudy několika místních rodin, které si uvědomují, že jejich tradiční způsob života a obživy spěje rychlostí tajícího ledu ke změně.

Uvědomit si, jaký má změna klimatu dopad na život jednotlivých lidí, pomůže snímek Děkujeme za déšť„Kdybych byl pánem světa a měl moc, vybral bych pár lídrů a nechal je u nás hladovět,“ říká pohnutě keňský farmář Kisilu. Neskrývá zklamání z atmosféry pařížské Klimatické konference, kde se snažil mezinárodním účastníkům vysvětlit, jak ničivě dopadají změny životního prostředí na jeho komunitu. Emotivní dokumentární film vypráví silný příběh z míst, kde globální změny klimatu dávno nejsou pouhým bodem na programu škrobených summitů.

Brzy nás také čekají vánoční svátky, které kromě tradic znamenají i rostoucí objednávky spotřební elektroniky. Ročně se prodají miliony nových modelů smartphonů, tabletů a notebooků. Při jejich výrobě jsou ale zároveň kvůli toxickým postupům a agresivní chemii na životech denně ohroženi dělníci . Umírají na nové druhy rakoviny a často se jim rodí postižené děti. Toto téma otevírá investigativní snímek Zemřít pro design️. Zároveň poukazuje i na fakt, že výroba spotřební elektroniky přispívá ke znečištění životního prostředí (zejména v rozvojových zemích) a že časté nákupy nových a nových modelů notebooků a telefonů vedou k nárustu elektronického odpadu, který nelze bezpečně likvidovat. Mimochodem - pokud v letošním roce nechcete utrácet za elektroniku, podpořte naši sbírku Skutečný dárek - uděláte si radost a pomůžete potřebným. 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.