Festival Jeden svět se vrací do kin. Registrace na školní projekce začínají už za 3 týdny

2.2.2022 / Festival Jeden svět - projekce pro školy

Dvacátý čtvrtý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět proběhne fyzicky ve 25 městech po celém Česku od 21. března do 3. dubna. V rámci festivalu proběhnou už tradičně i projekce pro školy a spolu s nimi i oblíbené debaty k tématům jednotlivých filmů se zajímavými hosty. Registrace pro pražské školní projekce spouštíme 22. února. 

Před dvěma lety otřásla planetou i Jedním světem pandemie. Ve stínu této nečekané aktuálnosti zůstávají věci, které otřásají světem lidských práv a které festival nemůže ignorovat. Stále trvající autoritářský režim v Bělorusku, znovunastolená vojenská diktatura v Barmě, tlak a kriminalizace ruské opozice, ale i ohrožení nezávislého soudnictví v Polsku. Jeden svět nemůže tuto stále se zhoršující situaci lidských práv ve světě přehlížet a nepřitáhnout k ní znovu pozornost. Zvláště ne v roce, kdy Člověka v tísni čeká 30. výročí od založení. Hlavním tématem letošního festivalu jsou tak "Cesty svobody". 

„Snaha prosazovat lidská práva a pomáhat tam, kde je to třeba, všemi možnými (i nemožnými) prostředky je vždy náročná a nepřináší výsledky přes noc. Právě naopak. Zatímco před dvaceti lety se situace jevila tak, že roztříštěný svět sice pomalu, ale přesto jistě kráčí blíž k jednomu, lepšímu světu, dnešek má k optimistickým vyhlídkám daleko. Přesto napříč programem letošního festivalu najdete příběhy lidí, kteří za svobodu a demokracii neúnavně bojují a dokazují, že aktivní odpor vůči bezpráví má smysl a nikdy nezmizí, ať se děje cokoliv,“ popisuje téma festivalu ředitel Ondřej Kamenický.

Celou letošní festivalovou nabídku včetně doprovodného programu najdete na stránce www.jedensvet.cz

Školní projekce opět v kinech

Také školní projekce se po dvou letech vrací opět na plátna kin. Filmy s liskoprávní tematikou můžete se svou třídou v kinech vidět od 21. do 31. března v Praze, v regionech poběží festival od 14. března až do poloviny dubna. Registrace pro pražské kinosály spouštíme 22. února prostřednictvím našeho portálu JSNS.CZ. Důkladně si toto datum poznamenejte, rezervace programů bývají obvykle velmi rychle obsazeny. Věříme, že i přes velkou zátěž pro vyučující, kterou s sebou pandemická situace a distanční výuka přináší, budete moci na festival dorazit a najdete v letošním programu očekávané rozptýlení. 

Jako každý rok vám nabízíme filmy z širokého spektra aktuální lidskoprávní tématiky pro žáky a studenty od 8 do 20 let. Prohlédněte si naši letošní nabídku pro mladší žáky základních škol v kategorii Jeden svět dětem s filmy z oblasti životního prostředí, života s postižením nebo příběhy dětí z doby lockdownu. V kategorii Jeden svět pro studenty a studentky pro starší žáky základních škol a studenty středních škol se letos zaměříme na téma nedemokratických režimů ve světě. 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.