Hlaste se do nového ročníku projektu Z místa, kde žijeme

23.1.2023 / Příběhy bezpráví / JSNS

Máte ve své třídě aktivní studenty se zájmem o moderní dějiny a lidská práva? Přihlaste se s nimi do nového ročníku projektu Z místa, kde žijeme. Každoročně vyzýváme studenty, aby ve svém okolí hledali pamětníky, jejichž život poznamenalo komunistické bezpráví, a zaznamenali jejich příběhy. Mladí lidé, kteří se již narodili do svobody a demokracie, se tak osobně setkávají s těmi, kteří většinu života prožili v totalitě. Zároveň s tím se již podruhé zaměříme i na osudy lidí, kteří v současnosti bojují za dodržování lidských práv v zemích postsovětského regionu. Počet zapojených týmů je omezen, s registrací proto neváhejte. 

Studentské týmy vyhledají a zpracují příběh pamětníka komunistického bezpráví ve svém regionu, kterého poté nominují na Cenu Příběhů bezpráví. Na jeho základě jim budou přiřazeny podobné příběhy lidí, kteří se v současné době zasazují o dodržování lidských práv v zemích postsovětského regionu. Jejich osudy následně propojí během lidskoprávní kampaně přímo na své škole. Výstupy budou poté umístěny i na webu jsns.cz na stránce projektu Z místa, kde žijeme. Tam také již nyní naleznete registrační formulář a detailní informace k zapojení. 

  • Projekt začíná úvodním setkáním v Praze 25. – 26. března,  vrcholí v druhé polovině listopadu a v průběhu prosince u příležitosti Dne lidských práv (10. prosince), kdy studenti budou prezentovat na škole výstupy svého projektu. 

  • Týmy by měly ideálně mít 5 členů a jednoho vyučujícího (supervize je honorovaná).

  • Určeno pro: střední školy nebo žáky 8. třídy základní školy

Jak se zapojit?

Registrujte se do 24. února vyplněním formuláře. Počet přihlášených týmů je omezen, s registrací proto neváhejte. Pokud si nejste jisti, zda je projekt pro vás, domluvte si krátkou informační schůzku s koordinátorkou projektu: natalie.hadwigerova@jsns.cz.

Podívat se můžete také na to, jak probíhal loňský ročník

 

Projekt je realizován díky podpoře norských fondů v rámci projektu JSNS - Vzdělávání o lidských právech prostřednictvím audiovizuálních materiálů (r.č. LP-HRMGSA-046

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.