Jeden svět: nabídka filmů pro školy a program pražských projekcí

13.2.2023 / JSNS / Festival Jeden svět - projekce pro školy

Tématem letošního Jednoho světa bude Cena bezpečí. Známe také již filmovou nabídku pro školy a program pražských projekcí. Přihlašování na ně spustíme již příští týden v úterý 21. 2. od 14 hodin. V regionech můžete už nyní kontaktovat místního koordinátora či koordinátorku školních projekcí.

Festival Jeden svět se blíží a my jsme již představili letošní téma, kterým je Cena bezpečí

Každý člověk potřebuje mít místo, kde se necítí být nikým ani ničím ohrožován. Jenže ve světě, kterým otřásá jedna krize za druhou, je jistot stále méně. Bezpečí totiž není samozřejmost. Musíme za něj platit různé ceny. Jako jedinci, jako společnosti, jako národy. Co všechno jsme pro to ochotní udělat? Můžeme obětovat kus svých jistot, aby byl zabezpečený někdo jiný? Spoléháme na autority, že se o nás postarají? Nebo můžeme věřit jen sami sobě?   

Na všechny tyto otázky se budeme snažit najít odpovědi i v rámci pofilmových debat s žáky a studenty. Již nyní si můžete prohlédnout letošní nabídku filmů. Tradičně jsme filmy rozdělili do kategorií pro dětistudenty a chybět nebude ani nabídka filmů ve virtuální realitě

Přihlašování na pražské školní projekce spustíme v úterý 21. února ve 14.00. Podívat se můžete již i na programV regionech neváhejte už nyní kontaktovat místního koordinátora školních projekcí. 

Jeden svět dětem

Projekce Jeden svět dětem jsou určeny pro mladší žáky základních škol. Můžete vybírat ze dvou projekcí - pásem tří krátkých filmů, které jsou sestaveny dle věku diváků. Po každém filmu s dětmi pracuje zkušený moderátor*ka. Celková délka projekce včetně diskusí je cca 1,5 hodiny.

Zahraniční snímky jsou vždy opatřeny českým dabingem.

Jeden svět pro studentky a studenty

Jeden svět pro studentky a studenty je určen pro starší žáky základních škol a studenty středních škol. Zahraniční filmy jsou opatřeny českými titulky. Po každé projekci následuje moderovaná beseda s hostem, odborníkem na dané téma či přímo s tvůrcem. U každého snímku je uveden doporučený věk diváků.

Zažijte festival ve virtuální realitě

Festival Jeden svět se nezaměřuje jen na klasické dokumentární filmy, ale příběhy protagonistů můžete prožít na vlastní kůži i skrze virtuální realitu.

Tři vybrané filmy z kategorie Jeden svět interaktivně si se svou třídou můžete vyzkoušet v Galerii Lucerna během festivalu ve všedních dnech v termínu 23. – 30. 3. 2023. Každé dopoledne od 11.00 bude vyhrazený speciální blok pouze pro školy.

Kapacita brýlí je 20 ks a jsme schopni obsloužit vždy jen jednu třídu, proto je rezervace předem nutná. 

Pokud byste měli se svou třídou zájem, napište nám na skolniprojekce@jsns.cz nebo volejte na 734 428 308.

Pro informace o dostupnosti filmů ve virtuální realitě mimo Prahu kontaktujte svého regionálního koordinátora.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.