Podpořte spolu s námi lidská práva skrze kampaň Stejné příběhy, jiná jména

23.10.2023

Pojďte společně s námi mluvit o nutnosti hájit lidská práva. Zapojte se do kampaně Stejné příběhy, jiná jména, kterou pořádáme u příležitosti Dne lidských práv v prosinci 2023. Nachystali jsme pro vás řadu materiálů: od filmů a lekcí, přes navržené projektové aktivity nebo tipy, jak na vlastní škole připravit vlastní akci k tému, po speciální bonusový balíček pro přihlášené vyučující. Využít můžete také webinář, na kterém vám ukážeme doporučení, jak s materiály pracovat přímo v hodinách.

Registrací do kampaně Stejné příběhy, jiná jména získáte nejen přístup k přehledně připraveným materiálům pro výuku o lidských právech, ale také další bonusové materiály, které využijete ve svých hodinách. 

Stejné příběhy, jiná jména - registrace

Kampaň Stejné příběhy, jiná jména pořádáme u příležitosti Dne lidských práv a doporučujeme ji pro žáky a studenty 2. stupně základních škol a středních škol. Nabídka zaujme vyučující občanské výchovy, základů společenských věd, dějepisu, zeměpisu i výtvarné výchovy. Během prosince můžete promítat snímky, vyzkoušet některý z námi navržených projektů nebo zkusit na své škole uspořádat vlastní aktivitu, která studentům otevře cestu k tématu hájení lidských práv.

K balíčku námi nabízených aktivit jsme pro registrované vyučující připravili také jednoduché návody, jak s nimi pracovat přímo v hodinách. Podrobně vám je představíme na webináři, který pořádáme 29. listopadu a kterého se účastní ředitelka Centra pro lidská práva a demokracii společnosti Člověk v tísni Nadiia Ivanova. 

Filmové novinky a projektové aktivity

Vyzkoušet můžete některý z našich zcela nových snímků s lidskoprávní tematikou: Až vyrostu, Exit - Dát extremismu sbohem, Jak jsem se stala partyzánkou nebo Překonat temnotu, který znáte z letošního ročníku festivalu Jeden svět. Ze začátkem kampaně v prosinci 2023 navíc zveřejníme další lekci Mladí Rusové na útěku a lekci k podcastové sérii Stejné příběhy, jiná jména.

Nechcete zůstat jen u promítání? Inspirujte se návody na realizaci několika jednoduchých vícedenních projektů, se kterými můžete se svými žáky navázat na zhlédnuté filmy i mimo vyučování a prohloubit jejich zájem o tematiku lidských práv.

Registrací do kampaně také zdarma získáte speciální mapu světa JSNS, do které můžete s žáky zaznamenávat místa, v nichž se odehrávají příběhy jednotlivých filmů, a obličejové masky odrážející vizuál kampaně Stejné příběhy, jiná jména a další bonusové materiály k využití při práci na projektových aktivitách. 


Lidskoprávní kampaň Stejné příběhy, jiná jména je realizována díky podpoře Norských fondů v rámci projektu JSNS - Vzdělávání o lidských právech prostřednictvím audiovizuálních materiálů (LP-HRMGSA-046).