Vyzkoušejte naši novou lekci! Jirka vysvětluje moderní dějiny: Evropská unie

17.4.2024 / Příběhy bezpráví

V květnu oslavíme 20. výročí od vstupu České republiky do Evropské unie. Zároveň v termínu 21.-22. května proběhnou Studentské volby do Evropského parlamentu. Připravili jsme proto pro vás ve spolupráci s youtuberem Jiřím Burýškem zbrusu novou lekci zameřenou na historii EU, kterou využijete v hodinách dějepisu, občanské výchovy nebo jako přípravu pro Studentské volby na vaší škole. 

Jirka vysvětluje moderní dějiny: Evropská unie

Vyzkoušejte novou lekci Příběhů bezpráví, ve které se žáci dozví, co stálo za vznikem Evropské unie, seznámí se s její historií a zjistí, jakou cestu do EU měla Česká republika.

Prohlédnout si lekci

 

Jiří Burýšek, který lekcí provází, je známý svými YouTube videy ze série Jirka vysvětluje věci. V našem případě se pustil do vysvětlování vzniku EU. 

Díky Evropské unii dnes žijeme ve svobodě, cestujeme po Evropě jen s občankou a můžeme podnikat v zahraničí. Co ale stálo za jejím vznikem? Zjednodušeně řečeno potřeba chránit evropskou ekonomiku a hodnoty, jako jsou demokracie a lidská práva, kterou prohloubila druhá světová válka. Právě po ní se Evropa rozpadla na dva neslučitelné světy – demokracií a volným trhem poháněný západ a komunismem a centralizovanou ekonomikou svíraný východ. Po pádu sovětského impéria vznikla v roce 1993 na základě Maastrichtské smlouvy Evropské unie, ke které jsme se společně s dalšími zeměmi visegradské čtyřky připojili v květnu roku 2004 i my.

 

Projekt Studenstkých voleb je spolufinancovaný Evropskou unií.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.