Uvěznění běloruští aktivisté obdrží Cenu Příběhů bezpráví

15.11.2021 / Příběhy bezpráví

Kseniya Syramalot,  Mikita Jemialjana a Palina Sharenda-Panasiuk; tři jména mladých běloruských aktivistů, kteří jsou nyní neoprávněně uvězněni Lukašenkovým režimem. Právě tyto statečné osobnosti vybrala studentská porota jako laureáty Ceny Příběhů bezpráví. V letošním roce je poprvé udělena do zahraničí a poukazuje na podobnost osudů odpůrců komunismu v Československu s příběhy lidí, kteří se v zemích postsovětského regionu v současné době zasazují o dodržování lidských práv, svobodu, demokracii a právní stát. 

Kseniya a Mikita, kteří by si v tuto chvíli měli užívat své mládí, tráví  čas ve vězení, kam byli zavřeni za aktivity nepohodlné běloruskému režimu. Premiantka a studentka filozofie a sociálních věd Kseniya se stala mluvčí Běloruské studentské asociace. Když v srpnu 2020 začaly protesty po prezidentských volbách, studenti se k nim přidali také. Kseniya byla během nich zadržena a obviněna ze zločinného spiknutí za účelem organizace masových nepokojů na univerzitách a v červenci 2021 byla v takzvaném procesu se studenty odsouzena ke dvěma a půl letům vězení.  

Vysokoškolskému studentovi Mikitovi bylo pouhých 19 let, když byl odsouzen na čtyři roky vězení za poškození majetku státu. Svou účast na těchto akcích nepopřel a uvedl, že jejich cílem bylo upozornit na situaci politických vězňů v Bělorusku, vyjádřit nesouhlas se stávajícím systémem a represemi za svobodně projevený názor. Jeho matce  je neustále vyhrožováno ze strany bezpečnostních sil kvůli aktivní podpoře syna, zveřejňování informací a psaní dopisů dalším vězňům. Mikita, který se momentálně nachází v trestní cele, v říjnu oznámil, že bude držet hladovku na protest proti tomu jak s ním ve vězení zacházejí. “Sílu mi dodává víra ve správnost mých názorů a přesvědčení, víra v Boha, podpora od mých blízkých a absence jakékoliv lítosti či pokání za mé aktivistické činy,” vyjádřil se Mikita ze své cely.   

V neposlední řadě obdrží Cenu Příběhů bezpráví také Palina Sharenda-Panasiuk matka dvou malých dětí a občanská aktivistka z Brestu. Začátkem roku 2021 bezpečnostní složky vyrazily dveře v jejím bytě, provedly prohlídku a Polina byla zadržena a v poutech odvezena. Během svého uvěznění si Polina několikrát stěžovala na psychický a fyzický nátlak. Dne 9. června 2021 soud okresu Brest vynesl rozsudek – dva roky vězení. 

V Bělorusku přibývají političtí vězni každý den. A musejí snášet nepředstavitelný fyzický i psychický nátlak vyšetřovatelů. Režim třeba uvězněné nechává záměrně nakazit covidem, celkově jsou podmínky ve vězení nesnesitelné. Zatímco loni na podzim mělo Bělorusko asi 50 politických vězňů, aktuálně jich je 836. A o stovkách dalších pravděpodobně nevíme,“ říká zástupkyně ředitelky Centra pro lidská práva a demokracii společnosti Člověk v tísni Nadiia Ivanova.    

Běloruským aktivistům ocenění symbolicky předali pamětníci komunistického bezpráví v Československu, nositelé Ceny Příběhů bezpráví z předchozích let - Vlasta ČernáJiřina Čechová a Pavel Horák. „Těm, kteří už jsou za podobnou činnost zavřeni, bych chtěla vzkázat, aby neztráceli naději, aby si stále představovali, že to, co udělali bude mít pozitivní účinek, že něco pozitivního přinese pro společnost. A aby si každý den říkali, že ten den, který sedí ve vězení, že už je den poslední. Mě to velmi pomáhalo. Za každým zamračeným dnem, přichází ten slunečný. A aby věřili, že ten slunečný den se opravdu dostaví,” vzkazuje laureátům Vlasta Černá. 

Za Kseniyi převezme ocenění její kolegyně z Běloruské studentské asociace Darya Rubleuskaya během online debaty v Praze. Cenu na místě předá ředitel vzdělávacího programu JSNS Karel Strachota: „Totalitní a autoritářské režimy se projevují stále stejně, zločinně, agresivně, nelidsky. A stejné jako v minulosti jsou také příběhy mužů a žen, kteří jim vzdorují. Tyto statečné osobnosti zaslouží naše uznání,” dodává.