Pět online kurzů, o kterých budou vaši žáci mluvit i o přestávce. Témata mediální gramotnosti představuje youtuber Janek Rubeš

16.5.2022 / Mediální vzdělávání

Naši nabídku více než 70 audiovizuálních lekcí pro mediální vzdělávání rozšiřujeme o zcela nový výukový formát, a to vzdělávací online kurzy. Pěti tématy (dezinformace, kyberbezpečí, zpravodajství, sociální bubliny a reklama a marketing) provází v interaktivních kurzech žáky oblíbený youtuber a reportér Janek Rubeš. Sadu materiálů, které lze procházet nezávisle na sobě a samostatně v hodině nebo během domácí přípravy, doplňuje i krátká a zábavná výuková hra o dezinformacích. Online kurzy mediálního vzdělávání jsou určeny pro věkovou skupinu 13 — 17letých. 

Chtěli byste žákům hravou formou představit témata spojená se základy mediální gramotnosti? Uvažujete o zařazení mediální výchovy do své výuky, ale nevíte, odkud začít? Vyzkoušejte novinku na našem portále, sérii pěti Online kurzů mediálního vzdělávání, díky kterým žáci pochopí fungování médií a online světa. 

Vyzkoušet online kurzy

Kurzy jsou na sobě obsahově nezávislé, a tak je lze absolvovat v libovolném pořadí. Kurzy se věnují tématům dezinformací, kyberbezpečí, zpravodajství, reklamě a marketingu a v neposlední řadě sociálním bublinám. Fungují jako samostatný výukový materiál, který můžete využít jak ve svých hodinách prezenční, tak distanční výuky. Díky jasně a přehledně připravené metodice a intuitivnímu ovládání se zároveň hodí třeba i do hodin, ve kterých zastupujete svoje kolegy. 

Každým kurzem provází žáky Janek Rubeš, kterému pomáhají teenageři Lucka s Matyášem. Kurzy jsou interaktivní, kromě chatování s průvodci a sledování krátkých videí z pořadu Mediální ring 2 obsahují vzdělávací minihry a kvízy, nabízí odměny v podobě digitálních odznaků a také průkaz o zdárném ukončení každého kurzu.

Kurzy doporučujeme do výuky zejména pro žáky a studenty ve věku 13 až 17 let. Poučné však mohou být pro mladší i starší žáky, záleží na vašem uvážení. Všechny kurzy jsou zároveň zdarma přístupné veřejnosti. Online kurzy jsme vytvořili ve spolupráci s experty na e-learning Educasoft Solutions, s.r.o.

Další nabídka Týdnů mediálního vzdělávání

Online kurzy mediálního vzdělávání jsou součástí naší nabídky Týdnů mediálního vzdělávání 2022, jejichž cílem je rozvíjet mediální gramotnost a posilovat kritické myšlení žáků a studentů. Zapojit se do nich může kterákoliv základní a střední škola v České republice, a to až do 17. června

Během Týdnů mediálního vzdělávání se mohly školy napříč celým celým Českem připojit 20. května i k online debatě s názvem Práce válečného zpravodaje. Svoje dotazy na naše hosty pokládali žáci a studenti prostřednictvím aplikace Sli.do na našem portálu nebo formou videovzkazů. 

Pozvání k debatě přijala Ivana Svobodová, redaktorka týdeníku Respekt, Ľubomír Smatana, redaktor zpravodajství stanice Českého rozhlasu Radiožurnál, a hlavní fotograf zpravodajského serveru Aktuálně.cz Jakub Plíhal. Moderátorkou byla Nora Fridrichová z České televize. Debatu, kterou jste mohli sledovat online na našem portálu nebo na Facebooku, vysílali jsme ji živě ze základní školy v Kunraticích za účasti tamních žáků.