Laureátům Cen Příběhů bezpráví aplaudovala zaplněná Lucerna

3.11.2015 / Příběhy bezpráví

V pondělí 2. listopadu se od 19.00 v pražském kině Lucerna uskutečnilo slavnostní zahájení 11. ročníku projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách. Během večera byly předány Cenu Příběhů bezpráví lidem, kteří se postavili komunistickému režimu, studenti z Českých Budějovic představili projekt Z místa, kde žijeme a v závěru večera byla ve zcela zaplněném kině Lucerna společně pokřtěna kniha Moskva posílá tanky. 

Večer zahájilo dívčí pěvecké trio, které si speciálně na tuto příležitost připravilo písně Marty Kubišové. Ta v loňském roce předávala Cenu Příběhů bezpráví a potěšila přítomné svou písní Vyznání. V souvislosti s její hospitalizací v nemocnici jí moderátor večera Saša Michailidis poslal za všechny přítomné přání brzkého uzdravení. Po stručném přiblížení letošního zaměření Příběhů bezpráví na vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 a následnou sovětskou okupaci, byl promítnut medailon Bedřicha Fučíka, jemuž jsou letošní Ceny Příběhů bezpráví věnovány. Osobnost literárního kritika a předválečného ředitele nakladatelství Melantrich, který byl v roce 1951 zatčen a o rok později na základě vykonstruovaného obvinění odsouzen na dlouhých 15 let, přiblížily jeho dcery Klára Pokorná a Kristina Čermákova, které na podiu přivítal ředitel společnosti Člověk v tísní Šimon Pánek

Studentská porota ve složení Anna Malinová, Tereza Frňková, Petr Jůn představila letošní laureáty Cen Příběhů bezpráví a ministr kultury ČR Daniel Herman předal první ocenění Josefu Odehnalovi, který byl v roce 1950 nespravedlivě odsouzen k 15 letům odnětí svobody a propuštění se na základě amnestie dočkal po šesti letech. „Zachytit osobní historii z doby nesvobody je stejně cenné, jako připomínat velká historická data. Někdy je to ještě důležitější, protože jednotlivé lidské osudy nám dávají možnost zpětně onu zlou dobu skutečně prožít a pochopit,“ řekl při předávání ceny Daniel Herman. Druhé ocenění předala Marta Janasová (sestra Jana Zajíce, který se 25. 2. 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci). Cenu určenou pro Františka Cechu, který po krutém zacházení a psychickém vytížení zemřel v roce 1959 ve valdické věznici, převzala jeho dcera Ludmila Ševčíková.

Třetím předávajícím byl v Rusku nedávno neprávem uvězněný ukrajinský student práv Jurij Jacenko. Bylo to poprvé za sedm let, kdy Cenu Příběhů bezpráví předával cizinec. Důvodem je snaha upozornit na fakt, že současný režim v Rusku, stejně jako tomu bylo v Sovětském svazu, zavírá lidi do vězení z politických důvodů. Cenu si za hlasitého potlesku všech přítomných převzala devadesátiletá Marie Chalupová, které byl v rámci procesu s Miladou Horákovou navržen trest smrti provazem, rozsudek nakonec zněl 15 let. „Cenu nepřebírám jen za sebe, ale za všechny, kteří se mnou byli vězněni,“ řekla na podiu Marie Chalupová a dodala, jak jí těší, když vidí před sebou tolik mladých lidí, kteří nesouhlasí se zločiny komunismu.

Přítomným byla poté přiblížena výstava #LetMyPeopleGo - Ukrajinští političtí vězni současného ruského režimu, která bude probíhat od 2. do 29. 11. v Langhans – Centru Člověka v tísni. Výstava přiblíží osudy deseti ukrajinských občanů protiprávně zadržovaných na území Ruské federace. Na toto téma se zde také 4. 11. uskuteční debata Příběhy bezpráví - současné Rusko, které se zúčastní již zmíněný Juraj Jacenko.  Po další hudební vložce seznámila koordinátorka projektu Kateřina Saparová hosty večera s projektem Z místa, kde žijeme. Studenti z Českých Budějovic pak názorně předvedli, jak tento projekt probíhá a prezentovali velmi silný příběh katolického kněze Karla Skalického a jeho útěk přes hranice v doprovodu agenta StB, o jehož skutečné motivaci se dozvěděl až po 50 letech od studentů.

Po představení letošních filmů byl promítnut snímek Milana Maryšky Deset bodů  přibližující atmosféru třídenní okupační stávky, kterou vyhlásili vysokoškoláci na protest proti posrpnovému vývoji.

Závěr večera pak patřil křtu knihy Moskva posílá tanky. Jde o knihu vzpomínek na srpnový vstup vojsk do Československa a následné měsíce okupace naší země, kterou sestavil a redakčně upravil publicista Adam Drda. V knize nechybí ani reflexe společných rysů sovětské okupace Československa a ruské politiky na Ukrajině. Kniha byla pokřtěna společným přípitkem vodkou, a to všech zletilých přítomných v sále kina Lucerna. Ředitel projektu Karel Strachota pak poděkoval především partnerům projektu, bez jejichž finanční podpory by se letošní Příběhy nejspíše vůbec neuskutečnily, a pozval všechny na raut.

Fotogalerii z akce si můžete prohlédnout zde.
 

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.